NSRS
32

Odobreno zaduženje RS-u od 9,5 miliona KM za kupovinu novog helikoptera

Piše: M. K.
Odlukom koju je danas usvojila Skupština Republike Srpske, ovaj entitet će se kreditno zadužiti za 9,4 miliona maraka za kupovinu novog helikoptera.

Helikopter je zvanično namijenjen Helikopterskom servisu RS, a služit će navodno za hitne intervencije u slučaju elementarnih nepogoda, transporta životno ugroženih građana do medicinskih ustanova i za druge slične potrebe.

U opozicionim redovima, međutim, smatraju da se radi o još jednom nepotrebnom zaduženju u vrijeme kada ovaj entitet grca u dugovima, a misle i da će helikopter biti korišten za potrebe predsjednika RS, kao što je to i do sada bio slučaj.

"Ja mislim da je ovdje riječ o nepotrebnom zaduživanju i rasipanju javnih sredstava da bi se zadovoljavala sujeta jednog pojedinca koji trenutno obnaša funkciju predsjednika RS i da bi on mogao u lične i političke svrhe glumiti spasitelja i da se i dalje, uzurpirajući nadležnosti institucija, prikazuje kao sposoban", rekao je za Klix.ba narodni poslanik Adam Šukalo.

Kritičari ovakve odluke skupštinske većine smatraju da je i do sada vršena zloupotreba helikoptera Helikopterskog servisa RS za prikupljanje političkih poena.

Tako se može čuti podatak da je u vrijeme velikih poplava 2014. Helikopterski servis prevozio Milorada Dodika i premijerku Željku Cvijanović s kraja na kraj RS-a, dok su ugrožene evakuisali helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i EUFOR-a.

"Mi u principu nismo protiv nabavke helikoptera i obnove flote helikopterskog servisa koja bi trebala biti u službi građana. Mi smo protiv načina na koji se namjerava izvršiti nabavka - novim kreditnim zaduženjem, što nam u ovom trenutku nikako ne treba. Normalno bi bilo da se ta sredstva osiguraju iz Budžeta, jer to nije iznos koji ne bi bilo moguće izdvojiti. Umjesto toga stvara se još jedno nepotrebno opterećenje u vrijeme kada prezaduženost predstavlja jedan od najvećih problema za Republiku Srpsku", kaže za Klix.ba Davor Šešić, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS).