{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobreno novo zaduženje RS-a od 100 miliona KM

F
23.2.2012. u 12:55
0
6
Odobreno novo zaduženje RS-a od 100 miliona KM
0
Odobreno novo zaduženje RS-a od 100 miliona KM
Glasovima skupštinske većine danas je usvojena odluka Vlade kojom se RS zadužuje putem obveznica i trezorskih zapisa u iznosu od 100 miliona maraka.
Entitetska vlada zatražila je od parlamenta da joj odobri emisiju dugoročnih obveznica u iznosu od 30 miliona, dok će kratkoročno zaduženje RS-a emisijom trezorskih zapisa biti 70 miliona maraka.

I u 2011.entitetska vlada je koristila oba vida zaduženja da bi nadomjestila nedostajuća sredstva u budžetu.

Vlada RS-a i u novoj predloženoj odluci o zaduženju obveznicama navodi da se emisija tih dugoročnih hartija od vrijednosti vrši radi osiguranja sredstava za finansiranje budžeta RS-a za 2012. godinu.

Opozicija je kritikovala novo zaduženje RS-a koje ide za tekuću potrošnju, a ne za razvojne projekte.

Na ovoj sjednici Skupštine i Komisija za hartije od vrijednosti RS-a konačno je dobila novo rukovodstvo, jer je dosadašnjem predsjedniku i članovima tijela koje kontrolira tržište kapitala u RS-u mandat istekao još u septembru 2010. godine.

Prijedlog za imenovanje predsjednika i njegovog zamjenika te članova Komisije za hartije od vrijednosti RS-a, predložio je predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon što je nadležna komisija prethodno izvršila bodovanje kandidata, prijavljenih na javni poziv.

Dodik je predložio, a parlament prihvatio Miru Potkonjak za predsjednicu Komisije, Branku Bodiroža za njenu zamjenicu, a za članove, u skladu s ostvarenim bodovima, Predraga Gajića, Miodraga Jandića, dosadašnjeg predsjednika Komisije, te Dragicu Lakić.

Dosadašnji predsjednik i članovi tog regulatornog tijela obavljali su posao u tehničkom mandatu, ali su njihove odluke “padale” na sudovima.

Za opoziciju je bilo sporno ovo imenovanje, jer su četiri od pet članova Komisije i ranije obavljali tu dužnost, a istovremeno Komisiju smatraju da je dijelom odgovorna za “sunovrat” tržišta kapitala u RS-u.

Izabran je i novi Nadzorni odbor Investiciono-razvojne banke RS-a, iako je ime jednog kandidata, Ilije.J. Džombića tokom razmatranja izazvalo određene kontroverze zbog navedenih biografskih podataka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: