{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobreni nacrti federalnih zakona o porezima na dohodak

F
26.9.2007. u 14:21
0
0
Odobreni nacrti federalnih zakona o porezima na dohodak
0
Odobreni nacrti federalnih zakona o porezima na dohodak
U današnjem nastavku pete redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu odobreni su nacrti zakona iz oblasti fiskalne politike - Nacrt zakona o porezu na dohodak u FBiH, Nacrt zakona o porezu na dobit te predložene izmjene važećeg federalnog Zakona o doprinosima.
Ova tri reformska zakona međusobno se prožimaju, a njihov predlagač Federalna vlada želi uvesti red u ovoj oblasti, eliminirati visestruko oporezivanje, napuniti budžetske fondove i ujednačiti kriterije za oporezovanje na cijeloj teritoriji Federaciji, obrazloženo je.

Trenutno vlada veliko šarenilo u oporezivanju ove vrste u deset federalnih kantona pa se na teritoriji FBiH primjenjuje više od 50 različitih poreznih stopa.

Prema obrazloženju predstavnika Vlade na današnjoj sjednici, predloženi nacrt zakona o porezu na dohodak predviđa dvije porezne stope - od 10 i 15 posto.

Mjesečni neoporezivi dio plaće koji je u tekstu zakona definiran kao 'osnovni lični odbitak' je 200 KM.

Stopom od 10 posto oporezuju se obveznici čija su netoprimanja u visini do trostrukog iznosa spomenutog odbitka od 200 KM (600 KM), a druga od 15 posto primjenjuje se na mjesečna netoprimanja veća od 600 KM.

Ne računajući obavezni neoporezivi dio, može se dobiti još jedan neoporezivi dio plaće ako obveznik ima nezaposlenog bračnog druga, djecu, invalidnu osobu u domaćinstvu ili još bilo kojeg drugog izdržavanog člana.

Zbog izdržavanja nezaposlenog bračnog druga dodatna olakšica je 0,5 posto od iznosa osnovnog ličnog odbitka, kao i za prvo dijete, za drugo dijete 0,7 posto, za treće i svako naredno dijete 0,9 posto, a 0,3 posto ako obveznik izdražava invalidnu osobu ili još bilo kojeg drugog člana u domaćinstvu.

Prema obrazloženju predstavnika Federalne vlade svim ovim rješenjima postići će se da veće plaće budu više i oporezivane i obrnuto.

Prihodi koji se u smislu ovog zakona ne smatraju dohotkom su oni na koje je već plaćen porez, kao naprimjer: dividende, mirovine, socijalne pomoći, dječiji dodatak i sl. Za dividende koje se transferišu u inostranstvo stopa poreza iznosi pet posto.

Među prihodima na koje se ne plaća porez su prihodi ostvareni za vrijeme nezaposlenosti, invalidnine, naknade za tjelesna oštećenja, prihodi po osnovu naknada šteta zaposlenicima na osnovu posljedica nesreće na radu.

Porez se neće plaćati ni na nagrade članovima Akademije nauka i umjetnosti i nagrade za tehničko-tehnološke inovacije, naknade osuđenim osobama za vrijeme odsluženja kazne te stipendije učenika i studenata na redovnom školovanju, ni prihode ostvarene putem učeničkih i studentskih zadruga u toku jedne kalendarske godine do iznosa četiri prosječne plaće zaposlenih u FBiH. Oslobođene su poreza i nagrade osvojene na takmičenjima u okviru obrazovnog sistema te naknade plaća osobama za vrijeme trajanja prekida posla za koji zaposlenik nije kriv i prihodi po osnovu kamate na štednju i na državne obveznice.

Nacrtom drugog zakona iz ovog seta – Zakona o porezu na dobit, predviđeno je smanjenje sadašnje porezne stope od 30 na 10 posto te ukidanje sadašnjih olakšica, ali i uvođenje novih, i to za izvozne firme i one koje za pet godina investiraju više od 20 miliona KM.

Prijedlogom izmjena aktuelnog Zakona o doprinosima, trećim zakonskim projektom iz ovog seta, predviđeno je smanjenje zbirne stope za doprinose iz plaće sa sadašnjih 32 na 31 posto. Tako je stopa poreza za PIO 17, za zdravstveno osiguranje 12,5, a za nezaposlene 1,5 posto.

O ovim zakonima bit će još riječi u njihovoj daljnjoj proceduri u Parlamentu jer su danas odobreni tek u formi nacrta.

Kod glasanja su bili uzdržani poslanici SDP-a i još nekih manjih opozicionih stranaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: