Parlament FBiH
0

Odobrene predložene izmjene krivičnog zakona FBiH

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je po skraćenoj proceduri na sjednici u utorak u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

Prema obrazloženju federalnog ministra pravde Feliksa Vidovića, izmjenama se aktuelni zakon sasvim usklađuje s državnim zakonom.

Cilj izmjena i dopuna je preciziranje određenih rješenja i uvođenje novih koja bi doprinijela pravednijem i efikasnijem krivičnom postupku, obrazložio je dalje ministar.

Kao novina u krivičnom zakonodavstvu Federacije, ovim tekstom se najavljuje uvođenje pretpretresnog ročišta u krivičnom postupku, a kao jedna od radnji dokazivanja, dozvoljava se uvid u kompjuterski sistem i druge kompjuterske i elektronske uređaje osumnjičenika.

Radi otklanjanja manjkavosti na koje je ukazalo provođenje postojećeg zakona, predložene su obimnije izmjene i dopune u dijelu zakona koji se odnosi na neuračunljive počinitelje krivičnih djela, obrazloženo je.

Poslanici Predstavničkog doma trenutno na današnjoj sjednici razmatraju zakon koji je predložio njihov kolega Nusret Sirćo. On predlaže da općina Olovo bude adminstrativno izmještena iz Zeničko-dobojskog kantona, kojem sada pripada, u Sarajevski kanton.

Prema Sirćinom obrazloženju, svi politički subjekti u Olovu potpisali su prijedlog da njihova općina bude u Sarajevskom kantonu jer zbog sadašnje administrativne pripadnosti građani imaju niz problema naročito kod liječenja. Tako su, zbog loše putne uvezanosti sa Zenicom, prinuđeni praktično da prvo dođu u Sarajevo, a zatim putuju u kantonalni centar Zenicu.

Niz je drugih posljedica koje građani trpe jer su protivno ekonomsko-funkcionalnom, prirodno-geografskom i komunikacijskom načelu teritorijalnog organiziranja kantona, oni administrativno u Zeničko-dobojskom, umjesto u Sarajevskom kantonu, obrazložili su Sirćo i drugi poslanici s ovog područja.