Predstavnički dom Federacije
0

Odobrene mjere za metalsku, elektro i namjensku industriju

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojio je većinom glasova veliki broj mjera koje su zajednički usaglasili parlamentarci, Federalna vlada i Sindikat metalaca BiH za poboljšanje stanja u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji u Federaciji.

Prvom od tih mjera za koju je veliki broj diskutanata danas rekao da iziskuje veliki napor, Federalna vlada je zadužena da izvrši povezivanje radnog staža za privredna društva s većinskim državnim kapitalom u kojima ona ima ovlašćenja. Za uvezivanje staža ostalih uposlenika Vlada u roku od 60 dana treba da predloži realna moguća rješenja koja će očuvati stabilnost fonda PIO.

Predviđeno je također da Vlada smanji rashode u javnoj upravi i bez odlaganja pokrene investicijske aktivnosti da bi bila održana i povećana zaposlenost u realnom sektoru te bio osiguran plasman robe i usluga domaćeg sektora.

Putem programa rada Razvojne banke Federacije BiH za 2009. godinu, Vlada treba da osigura značajniji novčani iznos za podršku odgovarajućim razvojnim projektima i izvozno orijentiranim privrednim subjektima, uz najpovoljniju kamatnu stopu.

Vlada također treba omogućiti da privredna društva koja većinski izvoze, a koja su uzela kredite kod drugih komercijalnih banaka s nepovoljnijom kamatnom stopom, mogu podići kredit kod Razvojne banke Federacije BiH radi prekida isplate nepovoljnijeg kredita.

Raditi stalno na rasterećenju privrede te do polovine iduće godine značajno smanjiti davanja privrednih društava, naredna je usvojena mjera. Ove aktivnosti treba početi odmah da bi bila pripremljena odgovarajuća zakonska regulativa i stupila u primjenu 1. jula 2010., zaključeno je.

Propisano je i što hitnije usvajanje zakona o električnoj energiji ili drugog akta prema kojem će Vlada imati mogućnost koordinacije i učešća u formiranju cijene električne energije radi pomoći izvozno orijentiranim i drugim privrednim društvima.

Zakonom je potrebno utvrditi da se prvo električnom energijom podmiruju korisnici u Federaciji BiH pa tek tada da se može izvršiti izvoz struje.

Predviđeni su također okončanje privatizacije privrednog društva "Aluminij" d.d. Mostar, kao i donošenje federalnog zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama te donošenje izmjena i dopuna Zakona o štrajku, Zakona o zaštiti na radu i Zakona o radu.

Na osnovu sljedeće propisane mjere, Vlada FBiH treba da usvoji kratkoročne i srednjoročne mjere razvoja namjenske industrije, kao i da primijeni konkretne mjere protiv sive ekonomije i korupcije.

Realizaciju svih ovih obavezujućih zaključaka i preuzetih obaveza pratit će parlamentarni odbori za energetiku, rudarstvo i industriju te za rad i socijalnu politiku, uz tijesnu saradnju s Federalnom vladom, dogovoreno je.

Nakon izjašnjavanja o ovim mjerama za poboljšanje stanja u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji u FBiH, danas je otvorena još jedna, redovna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi, između ostalog, trebala biti razmatrana Informacija o radu i poslovanju Razvojne banke Federacije BiH.