BiH
0

Odobrene izmjene Zakona o državljanstvu FBiH

FENA
Na prijedlog poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Damira Mašića, Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas je na sjednici u Sarajevu zadužio Federalnu vladu da u roku od 15 dana ovom domu dostavi punu informaciju o cijenama naftnih derivata te poduzetim mjerama za zaštitu potrošača i građana.

Dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma prekinuto je u poslijepodnevnim satima, a prije toga je odobren i Prijedlog za izmjenu Zakona o državljanstvu Federacije.

Ako to odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH, izmjene će omogućiti da djeca rođena u Federaciji mogu imati državljanstvo u ovom entitetu, iako su im roditelji rođeni u Republici Srpskoj i formalno imaju tamošnje državljanstvo.

Poslanici su većinom glasova usvojili i Vladin plan za prevenciju i suzbijanje maloljetničke delikvencije u FBiH koji u prvom dijelu predviđa preventivno djelovanje u sistemu obrazovanja, a u drugom normativno-institucionalno djelovanje.

Za naredno zasjedanje je odgođeno izjašnjavanje o amandmanu CIX na Ustav FBiH koji propisuje učešće delegata Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta kod odlučivanja o novim simbolima Federacije - grbu i zastavi.

Ova sjednica Predstavničkog doma bit će nastavljena u prvoj polovini novembra.