BiH
0

Odobrena sredstva za funkcioniranje novih policijskih agencija

FENA
Na prijedlog Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara BiH je na sjednici u srijedu donijelo odluku o izdvajanju 1.908.656 KM iz budžetskih rezervi za 2009. godinu za potrebe finansiranja novoosnovanih policijskih agencija u BiH u periodu od 1. marta do 31. decembra ove godine.

Tako je za potrebe Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja izdvojeno 683.000 KM, Agencije za policijsku podršku 663.000 KM, te Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova 562.656 KM.

Na ovaj način omogućena je nabavka neophodne opreme i ujedno funkcioniranje novih policijskih agencija, u skladu sa reformom policijskih snaga u Bosni i Hercegovini.

U nadležnosti Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja su, pored ostalog, DNK analize, vještačenja požara i eksplozija, balistička, mehanoskopska, grafološka i daktiloskopska vještačenja, te biološka, biohemijska, hemijska i toksikološka ispitivanja.

Agencija za policijsku podršku je nadležna za vođenje centralne baze podataka zaposlenih u policijskim strukturama BiH, pružanje stručne pomoći policijskim tijelima u BiH u slučaju pokretanja sudskih sporova, predlaganje odgovarajućih akata Vijeću ministara BiH, te pripremanje analiza i izvještaja za potrebe državnih institucija.

Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova će provoditi obuku i obrazovanje kadrova policijskih struktura u BiH do činova policajac i mlađi inspektor, te pružati osnovnu i specijalističku obuku pripadnicima detektivskih i agencija za zaštitu imovine, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.