Parlament FBiH
0

Odobrena odluka o osnovnom paketu zdravstvenih prava

FENA
Prijedlog odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava u Federaciji Bosne i Hercegovine odobren je jednoglasno na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu.

Odlukom se utvrđuje minimalan obim prava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ona predstavlja realizaciju programske obaveze iz ranijeg perioda koju na prijedlog Vlade Federacije BiH donosi Parlament, obrazložio je poslanicima uime predlagača federalni ministar zdravstva Safet Omerović.

Riječ je o pravu na zdravstvenu zaštitu, naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad, pravu na lijekove utvrđene Odlukom o Listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja i Naredbom o Listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret fonda solidarnosti Federacije BiH, zatim o pravu osiguranika na korišćenje ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i korišćenje stomatološko-protetskih nadomjestaka saglasno utvrđenoj Listi.

Odlukom se ova prava osiguravaju po jednakim uvjetima za sve osiguranike na teritoriji Federacije BiH saglasno zakonima i drugim propisima iz ove oblasti.

Kao izuzetak se predviđa utvrđivanje paketa zdravstvenih prava za neosigurane osobe, državljane BiH s prebivalištem na teritoriji Federacije BiH.

Regulirano je također pravo kantona da mogu utvrditi i veći obim osnovnog paketa zdravstvenih prava ako za to osiguraju novac.