Odobrena federalna strategija upravljanja vodama

F
FENA
20.12.2011. u 16:18
0
0
Odobrena federalna strategija upravljanja vodama
0
Odobrena federalna strategija upravljanja vodama
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj petoj vanrednoj sjednici federalnu strategiju upravljanja vodama.
"Razlog za hitno usvajanje ove strategije jest činjenica da je izrađena još 2009. godine, a usvojena u Vladi FBiH 17. lipnja 2010. i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije 20. oktobara 2010. godine, no nije došlo do njenog potvrđivanja u Domu naroda", saopćeno je jučer iz ureda predsjedavajuće Doma naroda Karoline Pavlović.

"Ova zemlja bogata je prirodnim resursima koje moramo adekvatno zaštititi i odgovorno eksploatirati. Generacijama koje dolaze, prirodna blaga moramo ostaviti onakva kakva smo i posudili od njih", istaknula je pritom Pavlović.

Obaveza izrade i donošenja strategije upravljanja vodama Federacije BiH je utvrđena odredbama Zakona o vodama, a njom se, kao osnovnim planskim dokumentom u oblasti voda, utvrđuje politika upravljanja, odnosno pravci zaštite voda, zaštite od štetnog djelovanja voda i održivog korištenja voda.

Razlozi za hitno donošenje strategije između ostalog su činjenice da ona upotpunjuje donesenu federalnu strategiju zaštite okoliša za segment voda i temelj je za reforme u ovoj oblasti.

Polazna je osnova za izradu planova upravljanja vodnim područjima i planova upravljanja poplavnim rizikom, kao osnovnih instrumenata upravljanja vodama usklađenih s evropskom praksom i legislativnom.

Osim navedenog, od iznimne važnosti je i činjenica da je ova strategija preduvjet za osiguravanje sufinansiranja investicijskih projekata u oblasti voda iz kreditnih i grant sredstava međunarodnih finansijskih institucija, prvenstveno IPA i drugih fondova Evropske unije.

Usvajanjem ove federalne strategije, okončano je današnje zasjedanje Doma naroda.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: