Dom naroda Parlamenta FBiH
0

Odobrena federalna strategija upravljanja vodama

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj petoj vanrednoj sjednici federalnu strategiju upravljanja vodama.

"Razlog za hitno usvajanje ove strategije jest činjenica da je izrađena još 2009. godine, a usvojena u Vladi FBiH 17. lipnja 2010. i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije 20. oktobara 2010. godine, no nije došlo do njenog potvrđivanja u Domu naroda", saopćeno je jučer iz ureda predsjedavajuće Doma naroda Karoline Pavlović.

"Ova zemlja bogata je prirodnim resursima koje moramo adekvatno zaštititi i odgovorno eksploatirati. Generacijama koje dolaze, prirodna blaga moramo ostaviti onakva kakva smo i posudili od njih", istaknula je pritom Pavlović.

Obaveza izrade i donošenja strategije upravljanja vodama Federacije BiH je utvrđena odredbama Zakona o vodama, a njom se, kao osnovnim planskim dokumentom u oblasti voda, utvrđuje politika upravljanja, odnosno pravci zaštite voda, zaštite od štetnog djelovanja voda i održivog korištenja voda.

Razlozi za hitno donošenje strategije između ostalog su činjenice da ona upotpunjuje donesenu federalnu strategiju zaštite okoliša za segment voda i temelj je za reforme u ovoj oblasti.

Polazna je osnova za izradu planova upravljanja vodnim područjima i planova upravljanja poplavnim rizikom, kao osnovnih instrumenata upravljanja vodama usklađenih s evropskom praksom i legislativnom.

Osim navedenog, od iznimne važnosti je i činjenica da je ova strategija preduvjet za osiguravanje sufinansiranja investicijskih projekata u oblasti voda iz kreditnih i grant sredstava međunarodnih finansijskih institucija, prvenstveno IPA i drugih fondova Evropske unije.

Usvajanjem ove federalne strategije, okončano je današnje zasjedanje Doma naroda.