Odluka Vlade FBiH
0

Odobrena dva i po miliona KM za uvezivanje radnog staža u Federaciji BiH

Klix.ba
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici odobrila Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije utrošak sredstava kroz dva transfera za 2018. godinu namijenjena uvezivanju staža kroz finansiranje neizmirenih obaveza preduzeća na osnovu uplate za PIO zaposlenicima koji ostvaruju uslove za penzionisanje.

"Prvi transfer, u iznosu od 1.500.000 KM, namijenjen je javnim preduzećima, dok se transfer od 1.000.000 KM odnosi na privatna preduzeća i poduzetnike. U oba slučaja, sredstva će biti dodijeljena preduzećima čija je osnovna djelatnost vezana za metalnu, elektro, automobilsku, drvnu, papirnu i grafičku industriju, zatim industriju građevinskog materijala, proizvodnju tekstila, kože i obuće, te hemijsku i industriju gume i plastike", stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Naveli su da je jedan od uslova za dodjelu sredstava da preduzeće ima najmanje 15 zaposlenih.

"Istom ministarstvu odobreni su i programi utroška sredstava za finansiranje razvojnih projekata za privatna preduzeća iz oblasti namjenske industrije, u iznosu od 1.000.000 KM, kao i za javna preduzeća iz ove oblasti u iznosu od 3.000.000 KM. Vlada je, također, dala saglasnost na Plan utroška sredstava Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije kroz transfer namijenjen za podršku Privrednoj komori FBiH, u iznosu od 150.000 KM. Riječ je o grant sredstvima za podršku u učešću i organizaciji sajmova", navodi se u saopćenju.