{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobrena dopuna Zakona o zateznim kamatama

F
26.1.2012. u 16:23
0
0
Odobrena dopuna Zakona o zateznim kamatama
0
Odobrena dopuna Zakona o zateznim kamatama
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova (50 za, 21 protiv i četiri uzdržana) na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada.
Dopuna aktuelnog zakona odnosi se na otpis zatezne kamate, a cilj je stimuliranje privrednih djelatnosti, kao i rasterećenje preduzeća od obaveze plaćanja te kamate, čime se utiče na poboljšavanje likvidnosti, a time i na brži razvoj, obrazlaže predlagač.

Propisano je da se kamata, nastala po osnovu dospjelih a nenaplaćenih javnih prihoda, sa stanjem na dan 31.12.2011. godine, otpisuje pod uvjetom da porezni obveznik izmiri do 31. decembra 2012. obaveze po osnovu glavnog duga.

Otpis se odnosi isključivo na iznos neplaćene kamate.

Pravo na otpis ostvaruje se na osnovu zahtjeva koji porezni obveznik podnosi najkasnije do 31. marta 2012. godine nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave FBiH.

Podnosiocu koji je ispunio uvjete za otpis kamata te u cijelosti izmirio glavnicu duga najkasnije do kraja juna ove godine, otpisat će se obračunata kamata u cjelokupnom iznosu.
Ako izmiri glavnicu od jula do kraja decembra otpisat će mu se polovina obračunate kamate, a neplaćene kamate.

Otpis zatezne kamate, koja se zaračunava na javne prihode, neplaćene u zakonskom roku, odnosi se na sve vrste javnih prihoda koji se uvode federalnim zakonom (porezi, doprinosi, naknade, takse), obrazloženo je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: