{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobren projekat razvoja industrijske politike

F
22.6.2010. u 14:47
0
0
Odobren projekat razvoja industrijske politike
0
Odobren projekat razvoja industrijske politike
Dom naroda u Federalnom parlamentu odobrio je na današnjoj sjednici u Sarajevu, kao što je to nedavno učinio i Predstavnički dom, dokument pod nazivom "Prijedlog projekta razvoja industrijske politike u Federaciji BiH".
Ovaj materijal izrađivalo je 45 istraživača s fakulteta u Federaciji BiH te stručnjaka u Federalnom ministarstvu energetike, industrije i rudarstva.

Oni insistiraju na revitalizaciji industrije kao jedinom pravom putu za pokretanje cjelokupnog razvitka.

Ovo je temelj uspostavljanja sistemske politike razvoja industrijskog sektora, istaknuto je.

Autori naročito naglašavaju potrebu industrijske revitalizacije u uvjetima teške ekonomske krize kada su putevi finansiranja projekata suženi.

U dokumentu je predstavljena analiza strukture industrijskih sektora s akcentima na metalski i elektrosektor, preradu drveta, industriju građevinskog materijala i grafičke industrije, nematale, tekstilnu, hemijsku i farmaceutsku te vojnu industriju. Definirane su i promjene u industrijskoj proizvodnji i dat presjek tehnološke slike u Federaciji.

Analizirajući metalski sektor, naprimjer, autori ističu da po nestanku velikih proizvodnih sistema kao nekadašnjih nosilaca razvoja, u ovom sektoru nema značajnih nosilaca tehnološkog razvitka.

"Nema tehnološko-razvojnih instituta niti istraživačko razvojnih centara koji su bili locirani u velikim proizvodnim sistemima. Osim pojedinačnih, nema prepoznatljivih proizvoda koji bi nešto značili na svjetskom tržištu", zaključak je angažiranih stručnjaka.

Oni insistiraju na modernizaciji postojeće opreme i tehnologija u industrijskom sektoru i na znatnom povećanju ulaganja u istraživanja i razvoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: