Federalni parlament
0

Odobren prijedlog o izmirenju unutrašnjih obaveza

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova po hitnom postupku na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza Federacije.

Neadekvatan kvantitativan prikaz unutrašnjih obaveza Federacije i rokovi za njihovo izmirenje koji se realno ne mogu ispoštovati, opredijelili su Federalnu vladu da uputi ove zakonske izmjene u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, obrazložila je Vlada kao predlagač.

Sukladno tome, a na temelju stvarnog stanja, posebno do sada prijavljenih potraživanja Komisiji za utvrđivanje i realizaciju potraživanja nastalih za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti, utvrđena je njihova vrijednost u visini od 500 miliona KM (umjesto ranijih 900), obrazložila je još Vada.

Promijenjeni su i uvjeti pod kojima će se izmiriti te obaveze pa je početak izdavanja obveznica predviđen najkasnije 30. juna 2009. (umjesto 1. novembar 2008.), uz grejs period od devet godina i s datumom dospijeća najkasnije do 31.12. 2027. godine.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.