Parlament FBiH
0

Odobren plan za borbu protiv maloljetničke delikvencije

FENA
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH odobrili su većinom glasova Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje maloljetničke delikvencije u Federaciji na današnjoj sjednici koja je u toku u Sarajevu.

Plan je izradila Federalna vlada i obrazložila da ga je uskladila s državnom strategijom u ovoj oblasti, a poslanici su sugerirali da bude dopunjen na osnovu njihovih današnjih primjedbi.

Jedna od sugestija je izmjena nekih zakona u Federaciji kojima se preventivno i na drugi način djeluje u suzbijanju maloljetničkog kriminala.

Poslanici su sugerirali također da Federalna vlada redovno informira Predstavnički dom o toku realizacije Akcionog plana.

Prema Vladinom objašnjenju, Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje maloljetničke delikvencije sastoji se iz dva dijela. U prvom su definirane mjere koje treba realizirati u obrazovnom sistemu (bez represivnog djelovanja), a u drugom je propisano normativno-institucionalno djelovanje.

Problem maloljetničke delikvencije kulminirao je u Bosni i Hercegovini nakon što su februara ove godine u jednom sarajevskom tramvaju učenika Denisa Mrnjavca napali i usmrtili vršnjaci.

Ova smrt nije bila jedini slučaj kriminala maloljetnika sa smrtnim ishodom i zastrašujućim posljedicama.