Parlament FBiH
0

Odobren Nacrt zakona o uvođenju fiskalnih kasa

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt federalnog zakona o fiskalnim sistemima kojim se najavljuje zakonska obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase ili drugog fiskalnog proizvoda i to neovisno o načinu plaćanja.

Ovu obavezu imat će svaka osoba upisana u registar za promet dobara i pružanje usluga, obrazloženo je u Nacrtu upućenom u parlamentarnu proceduru iz Federalne vlade.

U dnevni red je uvršten mimo ranijeg plana rada za današnju sjednicu u Parlamentu, i to na zahtjev federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande.

Dio je fiskalne reforme unutar koje već uvedeni fiskalni instrumenti zahtijevaju tehničko opremanje poreznih obveznika elementima digitalnih i komunikacijskih tehnologija, obrazložio je predlagač, Vlada FBiH.

Njegovom primjenom, kako je navedeno dalje, potpuno će biti ostvareni pravna sigurnost u trgovini, stabilnost i zaštita potrošača, a nadzor nad provedbom zakona imat će Federalno ministarstvo finansija, Porezna uprava i Uprava za inspekcijske poslove.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.