Dom naroda FBiH
0

Odobren Nacrt zakona o postupanju prema maloljetnim delikventima

FENA
U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu odobren je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o postupanju pravosuđa u slučaju kad se krivični postupak vodi protiv maloljetnika.

Predlagač, Federalna vlada, pozivajući se na međunarodni pravni okvir za ovu oblast, najavljuje osnivanje odjeljenja za maloljetnike u prvostepenim sudovima koja bi kadrovski činili jedan ili više sudija te posebno sudsko vijeće, a u drugostepenim i trećestepenim sudovima sudije osposobljeni za rad s maloljetnicima.

Stoga sudije, tužitelji, advokati i drugi subjekti koji učestvuju u postupuku prema maloljetnom počiniocu krivičnog djela moraju imati posebna znanja o pravima djeteta i maloljetničkom prijestupništvu, pa je predviđena posebna edukacija svih koji rade u krivičnim predmetima ove vrste.

Predviđeno je i učešće stručnih savjetnika u sudovima i tužilaštvima, a oni bi imali posebne zadatke u postupku protiv maloljetnika.

Nacrt zakona potencira program alternativnih mjera i insistira na donošenju posebnih propisa kako bi bili stvoreni posebni uvjeti za njihovu primjenu.

Kao naročita sankcija prema maloljetnicima predložene su takozvane posebne obaveze koje sud izriče maoljetoniku radi uspješnog odvraćanja od nedozvoljenog ponašanja.

Skraćivanje trajanja zavodskih i drugih odgojnih mjera jedna je od unesenih stavki, jer, kako navodi predlagač, praktična iskustva ukazuju na potrebu za takvim zakonskim normiranjem.

Tužilac je nadležan za istragu u ovim predmetima, a za takvo rješenje uporište je nađeno u zahtjevima prakse, navedeno je također.

Posebna pažnja je posvećena kreiranju rješenja o lišavanju slobode i pritvoru maloljetnika, pri čemu su, po obrazloženju Vlade, uzeti u obzir odgovarajući međunarodni standardi.

I u ovom nacrtu ima odredbi koje vode računa o efikasnosti postupka prema maloljetnicima. Uzimajući u obzir zakon u cjelini, ovakve odredbe doprinose da se kod težih krivičnih djela ostvari svrha postupka prema maloljetnicima, odnosno da se kod lakših djela izbjegne dugotrajni postupak.

U procesu izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetnicima pojačan je sudski nadzor nad njihovim izvršenjem.

Posebno poglavlje u zakonu su krivična djela maloljetnika počinjena nad vršnjacima. Ovim odredbama nastoji se pružiti adekvatna zaštita žrtvama u toku sudskog postupka. Po uzoru na savremena zakonodavstva, predviđeni su posebni oblici ispitivanja djece i maloljetnih kao žrtava specifičnoh krivičnih djela, naveo je predlagač.

Puni službeni naziv teksta je Nacrt zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Za razliku od ovog akta, delegati Doma naroda danas nisu dali većinsku podršku nacrtu zakona o finansijskoj konsolidaciji društava s većinskim državnim kapitalom u FBiH.

Sjednica je završena a datum naredne će biti određen naknadno.