Predstavnički dom FBiH
0

Odobren nacrt novog zakona o električnoj energiji

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj sedmoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o električnoj energiji, upućen u parlamentarnu proceduru iz Federalne vlade.

Prema obrazloženju federalnog ministra energije Erdala Trhulja, novi zakon je neophodan jer je sadašnji pretrpio brojne izmjene i dopune i jer je u Evropi došlo do promjene energetske politike u ovoj oblasti.

Poslanik Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović pojašnjava da je riječ o zaista reformskom, novom tekstu u oblasti distribucije i prodaje električne energije te o usklađivanju s normama Evropske unije, što je priprema za liberalizaciju tržišta u Federaciji pa i u Bosni i Hercegovini.

Osmanović je dodao da se stvaraju uslovi da do 2015. godine čak i mali kupci struje, kao što su domaćinstva, budu pretvoreni u kvalificirane kupce koji će moći birati od kog distributera će kupovati struju, odnosno imati mogućnost ta traže najpovoljnijeg.

To znači da se na tržištu mogu pojaviti i novi subjekti kao distributeri, što otvara mogućnosti za tržišno ponašanje i u smislu formiranja cijena struje, naveo je.

Mada poslanički klub SDA ima više primjedbi na Nacrt novog zakona, a jedna od njih je da ostavlja sadašnju praksu da građani snose troškove za nabavku električnog brojila, na primjer, tekst je u osnovi dobar i reformski, zaključio je ovaj poslanik.

Ministar Trhulj izjavio je da se ovim tekstom uređuju pitanja funkcioniranja elektroenergetskog sektora, elektroprivredne djelatnosti, razvoja tržišta električne energije te institucija za reguliranje tržišta.

Definirani su i opći uslovi za isporuku struje, planiranje i razvoj te izgradnja, rekonstrukcija i održavanje elektroenergetskih objekata.

Kazao je i da će u daljnjoj proceduri nacrt biti dorađen u javnoj raspravi, u skladu sa sugestijama na današnjoj sjednici u Parlamentu, kao i da će u zakonski prijedlog biti uvršteni zahtjevi iz Ureda visokog predstavnika (OHR), dostavljeni danas u pismenoj varijanti poslanicima.

Iz OHR-a je naime zatraženo da novi federalni zakon o električnoj energiji ispoštuje suštinu odluke visokog predstavnika iz 2009. godine da Elektroprivreda BiH nastavi snabdijevati Distrikt Brčko električnom energijom do pune liberalizacije tržišta ili kada to prestanu zahtijevati uslovi.