{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobren nacrt novog zakona o električnoj energiji

F
26.10.2011. u 17:52
0
1
Odobren nacrt novog zakona o električnoj energiji
0
Odobren nacrt novog zakona o električnoj energiji
Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj sedmoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o električnoj energiji, upućen u parlamentarnu proceduru iz Federalne vlade.
Prema obrazloženju federalnog ministra energije Erdala Trhulja, novi zakon je neophodan jer je sadašnji pretrpio brojne izmjene i dopune i jer je u Evropi došlo do promjene energetske politike u ovoj oblasti.

Poslanik Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović pojašnjava da je riječ o zaista reformskom, novom tekstu u oblasti distribucije i prodaje električne energije te o usklađivanju s normama Evropske unije, što je priprema za liberalizaciju tržišta u Federaciji pa i u Bosni i Hercegovini.

Osmanović je dodao da se stvaraju uslovi da do 2015. godine čak i mali kupci struje, kao što su domaćinstva, budu pretvoreni u kvalificirane kupce koji će moći birati od kog distributera će kupovati struju, odnosno imati mogućnost ta traže najpovoljnijeg.

To znači da se na tržištu mogu pojaviti i novi subjekti kao distributeri, što otvara mogućnosti za tržišno ponašanje i u smislu formiranja cijena struje, naveo je.

Mada poslanički klub SDA ima više primjedbi na Nacrt novog zakona, a jedna od njih je da ostavlja sadašnju praksu da građani snose troškove za nabavku električnog brojila, na primjer, tekst je u osnovi dobar i reformski, zaključio je ovaj poslanik.

Ministar Trhulj izjavio je da se ovim tekstom uređuju pitanja funkcioniranja elektroenergetskog sektora, elektroprivredne djelatnosti, razvoja tržišta električne energije te institucija za reguliranje tržišta.

Definirani su i opći uslovi za isporuku struje, planiranje i razvoj te izgradnja, rekonstrukcija i održavanje elektroenergetskih objekata.

Kazao je i da će u daljnjoj proceduri nacrt biti dorađen u javnoj raspravi, u skladu sa sugestijama na današnjoj sjednici u Parlamentu, kao i da će u zakonski prijedlog biti uvršteni zahtjevi iz Ureda visokog predstavnika (OHR), dostavljeni danas u pismenoj varijanti poslanicima.

Iz OHR-a je naime zatraženo da novi federalni zakon o električnoj energiji ispoštuje suštinu odluke visokog predstavnika iz 2009. godine da Elektroprivreda BiH nastavi snabdijevati Distrikt Brčko električnom energijom do pune liberalizacije tržišta ili kada to prestanu zahtijevati uslovi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: