{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobren Nacrt izmjena zakona o policijskim službenicima u FBiH

F
29.5.2008. u 17:23
0
0
Odobren Nacrt izmjena zakona o policijskim službenicima u FBiH
0
Odobren Nacrt izmjena zakona o policijskim službenicima u FBiH
Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je nakon brojnih delegatskih primjedbi na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima u Federaciji.
Predlagač, Federalna vlada, zadužena je da u daljnjoj izradi zakona ima u vidu izrečene primjedbe.

Nacrt ovog teksta obrazložio je federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić riječima da se zakonom između ostalog nastoji djelimično riješiti problem decertificiranih policajaca u Federaciji kojima će biti omogućeno da se opet prijavljuju na konkurse i zapošljavaju u policijskim organima.

Više delegata je nakon Alićevog istupa izrazilo bojazan da se predloženim tekstom, ukoliko ne bude dorađen u daljnjoj proceduri, ne rješava gotovo ništa u tom smislu.

"Problem ostaje i dalje jer Nacrt ne uvodi garancije da će neopravdano decertificirani policajci ponovno dobiti posao. Činjenica da oni mogu konkurisati nije i garancija da će imati prednost pri zapošljavanju", primijetio je delegat Ramo Isak.

"To je kao da ljudima dajete pravo da učestvuju u igri Loto, a ne i garanciju da će dobiti", riječi su delegata Hajrudina Skopljaka.

Među decertificiranim kadrovima ima i onih koji su stari oko 40 godina, kao i kadrova s trećim stepenom obrazovanja, a konkursima se, naprimjer, mogu tražiti mlađi policajci ili kadrovi s većim stepenom obrazovanja, primijetio je dalje Isak.

On i delegat Tomo Vidović ustvrdili su da je u Tuzlanskom kantonu decertifciranje greškom doživio policajac koji ima isto ime i prezime kao njegov kolega koji je zaista trebalo da bude decertificiran, a nije.

Ministar Alić izjavio je da ponuđenim Nacrtom zakona Vlada još nastoji poboljšati materijalni položaj policijskih kadrova time što predlaže izjednačavanje osnovne plaće policijskih službenika s osnovnom plaćom namještenika u drugim organima javne uprave.

Još jednom odredbom koju Vlada želi uvesti nastoji se kadrovski popuniti sektor kriminalističke policije raspoređivanjem odgovarajućih kadrova iz drugih policijskih agencija u Federalnoj upravi policije.

O zakonu koji je obrazložio ministar Alić bit će još riječi u Federalnom parlamentu.

Prilikom današnjeg obraćanja, on je izrazio sućut porodicama žrtava višestrukog ubistva koje se jutros dogodilo kod Tuzle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: