BiH
0

Odobren Nacrt izmjena zakona o policijskim službenicima u FBiH

FENA
Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je nakon brojnih delegatskih primjedbi na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima u Federaciji.

Predlagač, Federalna vlada, zadužena je da u daljnjoj izradi zakona ima u vidu izrečene primjedbe.

Nacrt ovog teksta obrazložio je federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić riječima da se zakonom između ostalog nastoji djelimično riješiti problem decertificiranih policajaca u Federaciji kojima će biti omogućeno da se opet prijavljuju na konkurse i zapošljavaju u policijskim organima.

Više delegata je nakon Alićevog istupa izrazilo bojazan da se predloženim tekstom, ukoliko ne bude dorađen u daljnjoj proceduri, ne rješava gotovo ništa u tom smislu.

"Problem ostaje i dalje jer Nacrt ne uvodi garancije da će neopravdano decertificirani policajci ponovno dobiti posao. Činjenica da oni mogu konkurisati nije i garancija da će imati prednost pri zapošljavanju", primijetio je delegat Ramo Isak.

"To je kao da ljudima dajete pravo da učestvuju u igri Loto, a ne i garanciju da će dobiti", riječi su delegata Hajrudina Skopljaka.

Među decertificiranim kadrovima ima i onih koji su stari oko 40 godina, kao i kadrova s trećim stepenom obrazovanja, a konkursima se, naprimjer, mogu tražiti mlađi policajci ili kadrovi s većim stepenom obrazovanja, primijetio je dalje Isak.

On i delegat Tomo Vidović ustvrdili su da je u Tuzlanskom kantonu decertifciranje greškom doživio policajac koji ima isto ime i prezime kao njegov kolega koji je zaista trebalo da bude decertificiran, a nije.

Ministar Alić izjavio je da ponuđenim Nacrtom zakona Vlada još nastoji poboljšati materijalni položaj policijskih kadrova time što predlaže izjednačavanje osnovne plaće policijskih službenika s osnovnom plaćom namještenika u drugim organima javne uprave.

Još jednom odredbom koju Vlada želi uvesti nastoji se kadrovski popuniti sektor kriminalističke policije raspoređivanjem odgovarajućih kadrova iz drugih policijskih agencija u Federalnoj upravi policije.

O zakonu koji je obrazložio ministar Alić bit će još riječi u Federalnom parlamentu.

Prilikom današnjeg obraćanja, on je izrazio sućut porodicama žrtava višestrukog ubistva koje se jutros dogodilo kod Tuzle.