Nakon prekida sjednice VM-a
0

Odobašić: RAK očekuje skoro rješenje neporazuma

FENA
Amela Odobašić
Amela Odobašić
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) očekuje da će se nesporazum u vezi s odlukom koja se odnosi na raspodjelu viška prihoda nad rashodima riješiti uskoro te smatra da ova agencija kao državna institucija ima obavezu da poštuje oduke Vijeća ministara BiH. "Međutim, treba pojasniti da je Vijeće RAK-a nakon sjednice od 27. septembra na spomenutu odluku dalo prijedlog uz obrazloženje da bi bilo dobro da se ta sredstva (višak prihoda) usmjere u proces digitalizacije", kazala je glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić, komentirajući situaciju u vezi s prekidom današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Istaknula je da RAK, nakon dopisa koji je upućen Vijeću ministara BiH nije dobio nikakav odgovor te da u Agenciji nisu mogli pretpostaviti da će to rezultirati spomenutim epilogom.

"Sigurni smo da će relevantno ministarstvo Vijeća ministara i menadžment RAK-a nesporazum riješiti u što skorije vrijeme", navodi Odobašić u izjavi za Fenu.

Naime, Vijeće ministara BiH danas je prekinulo sjednicu zbog, kako je na pres-konferenciji saopćio predsjedavajući Nikola Špirić, nepoštivanja Odluke Vijeća u vezi s raspodjelom viška prihoda nad rashodima.

Radi se o iznosu od 3.196.000 KM za koji Vijeće ministara BiH očekuje da će RAK transferirati, a što je ujedno i preduvjet za nastavak sjednice.

Spomenuta sredstva kumuliraju se na godišnjem nivou i rezultat su povećanja broja korisnika dozvola u sektoru komunikacija.