Vraćen u Institut za nestale BiH
130

Odobašić: Nastavljam borbu za istinu, u suprotnom bih izdao sebe

Klix.ba
Jasmin Odobašić (Foto: Oslobođenje)
Jasmin Odobašić (Foto: Oslobođenje)
Jasmin Odobašić mora biti vraćen na posao u Institut za traženje nestalih, odluka je Suda BiH. Naime, Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Pravobranilaštva BiH te potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Jasmin Odobašić vraćen u Institut za traženje nestalih BiH, na mjesto šefa Sektora za operativne, pravne i finansijske poslove.

Presudom Suda BiH određen je povratak Odobašića, isplata 30 ličnih dohodaka, kamata, troškova postupka i doprinosa za cijeli period, kao i vraćanje svih prava.

"Stanje u Institutu za nestale je puno gore nego kada su mene odstranili. Bit će potrebno uhvatiti se u koštac kako bi se te negativnosti otklonile. Kada ne bih nastavio ja bih izdao sam sebe. Nastavit ću borbu za istinu", kazao je Odobašić za Klix.ba.

On je istakao da mu presuda s pravnog aspekta znači puno.

"Presuda predstavlja moje duševno zadovoljstvo, ali je bitna i u tom smilsu što su mediji ovoga puta branili, ne Jasmina Odobašića, već slobodu govora i pravo čovjeka da bez kazne ukazuje na negativnosti i ono što je loše u društvu", naglasio je.

Odobašić je dobio otkaz 21. maja 2010. godine, uz obrazloženje da je "izjavama u javnosti nanio štetu ugledu Instituta". Otpušten je nakon intervjua u kojima je, u svojstvu člana Komisije Vlade Republike Srpske, oformljene radi rješavanja slučaja nestalog komandanta Armije BiH Avde Palića, ustvrdio da su Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP) i Institut odgovorni što Palićevi ostaci nisu ranije identifikovani.

Palićevi ostaci identifikovani su osam godina nakon ekshumacije, a Odobašić je u Komisiji Vlade RS bio zastupnik Palićeve supruge Esme.

Jedan od razloga je bio i taj što je u svojoj knjizi "Sjaj i bijeda ekshumacija" pisao o lošem stanju u procesu traženja nestalih osoba.