BiH
0

Odnos USK-a prema Bosanskom Petrovcu neprihvatljiv i diskriminirajući

FENA
Općinsko vijeće Bosanski Petrovac danas je na prijedlog općinskog načelnika Dragana Kecmana održalo vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana problematika odnosa Unsko-sanskog kantona (USK) spram Općine Bosanski Petrovac.

Odnos Vlade i Skupštine USK-a prema ovoj lokalnoj zajednici ocijenjen je neprihvatljivim i diskriminirajućim, prije svega, zato što se ne vodi računa o poštivanju prava iz lokalne samouprave. Kap koja je prelila čašu, kako je danas istaknuto, jest skupštinska odluka kojom je iz kapitalnog granta za općine, Bosanskom Petrovcu iz budžeta Kantona dodijeljeno tek 165.000 KM.

Stoga su vijećnici danas usvojili rezoluciju, kojom je potvrđen neprihvatljiv odnos USK-a prema ovoj općini te da on nije u skladu s Ustavom USK-a i Federacije BiH. Općinsko vijeće obavezalo je načelnika da kantonalne vlasti upozna o donesenoj rezoluciji i zaključcima kojima se od kantonalnih vlasti traži da mijenjaju sadašnju situaciju.

Ukoliko i nakon toga stanje ostane nepromijenjeno, u Bosanskom Petrovcu spremni su zaštitu prava na lokalnu samoupravu zatražiti od Ustavnog suda Federacije BiH pa i od OHR-a.