Faruk Čaklovica
0

'Odnos države prema nauci ispod svakog nivoa'

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je danas otvoreno dvodnevno treće stručno savjetovanje o temi "Reforma visokog obrazovanja - primjena Bolonjskih principa na Univerzitetu u Sarajevu".

Rektor Univerziteta Faruk Čaklovica podnio je jedan od plenarnih referata, a odnosi se na brojne aktuelne probleme u realizaciji reforme visokog obrazovanja prema Bolonjskim principima na toj visokoškolskoj instituciji.

Zaključio je da bez odgovarajuće legislative, usaglašene s evropskom, bez novčane podrške, potpune primjene svih standarda i normi u oblasti visokog obrazovanja, kao i bez permanentne edukacije nastavnika, saradnika i studenata, nema kvaliteta u obrazovnom procesu, kao ni dobrog stručnjaka koji može odgovoriti na sve izazove društva.

"Najjači destabilizirajući udar Univerzitet je preživio ratnih godina, ali ništa manji se neće desiti u eri recesije ako ne bude promijenjen odnos prema visokom obrazovanju", rekao je rektor.

U genezi problema Univerziteta naveo je ratne štete od 300 miliona eura fizičke devastacije, ljudske žrtve, akademsku devastaciju izraženu u napuštanju Univerziteta oko 1.000 nastavnika i saradnika, složeno dejtonsko ustrojstvo zemlje, kao prepreku za efikasnu državnu administraciju i harmonizaciju visokog obrazovanja te nedostatak sinergije.

Odnos države prema obrazovnom segmentu, prema ocjeni rektora Čaklovice, karakteriziraju politička indiferentnost, kašnjenjenje s donošenjem državnog zakona o visokom obrazovanju koji ni sada nema uređeno poglavlje o finansiranju, izostanak državne strategije o razvoju visokog obrazovanja te izostanak stvarne moći Rektorske konferencije.

"U toku su najveća reforma u istoriji, a istovremeno najveći problemi Univerziteta. Odnos države prema nauci i umjetnosti je ispod svakog nivoa", kazao je Čaklovica.

Kao jedan od primjera naveo je podatak da se iz budžeta Kantona Sarajevo izdvaja u ovoj godini 1.500 KM po jednom redovnom studentu, dok je taj iznos 1984. godine bio 6.800 KM. Radi poređenja, u Srbiji se izdvaja 4.500 KM po jednom redovnom studentu, u Hrvatskoj 6.000 KM, Sloveniji 9.000 KM, a u Austriji 12.000 KM.

Međunarodna zajednica pruža deklarativnu i konkretnu podršku, mada više deklarativnu. Iako je prepoznala da je akademski prostor u Bosni i Hercegovini podijeljen, malo šta preduzima na prevazilaženju tog stanja.

Kad je riječ o nastavnom osoblju, kritična masa je sačuvana, ali nema poticaja za naučne projekte i daljnje napredovanje. Nedostaje 808 nastavnika i saradnika, a trenutno je u nastavi angažirano 54 posto muškaraca i 46 posto žena.

Odnosi na Univerzitetu su na granici profesionalnosti, kazao je rektor, nisu dovoljno iskreni. Prošle godine je Univerzitet preživio snažan udar medija zbog percepcije javnosti o korupciji.

Čaklovica nije zadovoljan odnosom istraživačkog novinarstva prema visokom obrazovanju, niti nivoom profesionalnosti medijskog praćenja Univerziteta iako je Univerzitet, prema njegovoj tvrdnji, otvoren i transparentan prema svim medijima.

Rektor nije sasvim zadovoljan ni nastavničkim odnosom prema studentima, jer pojedinci, dodao je, ne shvataju da su tu zbog studenata, a Bolonjski proces traži drukčiji pristup.

I pored svih problema, Čaklovica se nada da će Univerzitet postići željeni cilj u svom evropskom opredjeljenju.

Treće stručno savjetovanje "Reforma visokog obrazovanja - primjena Bolonskoh principa na Univerzitetu u Sarajevu" nastavlja se sutra.

Pored tog Univerziteta, organizatori savjetovanja su ministarstva obrazovanja Federacije i Sarajevskog kantona, a glavni pokrovitelji federalna i kantonalna vlada.