Sjednica 14. augusta
3

Odmazda u NSRS zbog saradnje majki Srebrenice s njemačkim tužilaštvom: Poništiti ili dopuniti izvještaj

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će, na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika, biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenice 1995. godine, bit će održana 14. augusta.

Na današnjem Kolegiju Narodne skupštine RS-a se, osim što je određen termin posebne sjednice, raspravljalo o Izvještaju Komisije za Srebrenicu sačinjenom 2004. godine, kao i o spisku koje je Udruženje "Majke Srebrenice" dostavilo njemačkom državnom tužilaštvu s 22.000 imena osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u zločinima u Srebrenici.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske iz vladajuće koalicije su negodovali zbog spiska dostavljenog njemačkom državnom tužilaštvu, napominjući da će to imenovanima otežavati slobodu kretanja i da će im praviti probleme na graničnim prijelazima prema zemljama Evropske unije.

Šef Kluba poslanika Koalicije "Domovina" Admir Čavka smatra da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ima dovoljno ruku da izglasa šta god želi i da će, shodno tome, vjerovatno biti odbačen Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

"Ja sam bio protiv u ime kluba. Mi ćemo vidjeti da li ćemo 14. augusta prisustvovati na sjednici. Lično smatram da treba prisustvovati sjednici i izreći svoj stav, ali ćemo konačno odluku donijeti zajedno. Poenta je bila na spisku 22 hiljade imena koje su majke Srebrenice uputile njemačkom državnom tužilaštvu", kazao je Čavka za Klix.ba.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je potvrdio da na posebnoj sjednici 14. augusta, parlament, na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika, može da razmatra informacija u vezi s tim izvještajem sačinjenim 2004. godine, ali da ga ne može poništiti.

"Ništa se neće poništavati, jer Narodna skupština nema te nadležnosti i neće ući u kršenje ustavnih ovlaštenja i zakonskih procedura. Koju formu će dobiti, bit će poznato tek nakon rasprave u Narodnoj skupštini", dodao je Čubrilović, prenosi FENA.

Odlučeno je, kaže, da se na tu sjednicu pozovu akteri tadašnjih zbivanja, bivši predsjednik Vlade Dragan Mikerević, predsjednik ili član Komisije za Srebrenicu, a Dodik će se obratiti kao uvodničar.

Nakon današnje sjednice skupštinskog kolegija, Čubrilović je rekao novinarima da su poslanici opozicije na današnjem skupštinskom kolegiju bili suzdržani povodom održavanja posebne sjednice na čijem dnevnom redu je samo jedna tačka dnevnom reda: "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine".

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će, nakon što je Udruženje "Majke Srebrenice" njemačkom tužiocu predalo spisak od 22.000 Srba, u Njemačkoj krenuti hajka na te ljude, te im je poručio da bi trebalo da se oni što prije vrate kući.

"Sada će očigledno biti hajka prema tim ljudima. Ono što oni treba da urade je da se što prije vrate kućama. Na taj način pravosuđe Njemačke ovdje neće moći ništa da učini po tom osnovu", rekao je Dodik ranije za TV Pink.