BiH
38

Odmah je počela pjesma: Djeca u Bočinji pored Maglaja dobila gitaru i sintisajzer

Klix.ba
(Foto: Almir Panjeta)
Trebalo je samo nekoliko minuta od postavljanja sintisajzera i raspakivanja gitare da područnom osnovnom školom u Bočinji pored Maglaja počnu odjekivati prve note: Faris je počeo eksperimentisati s gitarom, a Uzejir je počeo pjevati "Kad ja pođoh, na Bembašu…".

Izvedbu je "preuzela" Nizama Aliustić, nastavnica muzičkog iz Osnovne škole "Isak Samokovlija" na sintisajzeru i u sljedećem momentu sva djeca od prvog do petog razreda počela su da pjevaju…

Sintisajzer je skupa sa školskim priborom i kompjuterom poslala mala i velika raja iz sarajevske Osnovne škole "Isak Samokovlija", prijevoz organizirao UNICEF BiH, u putu se "priključila" i gitara, a svemu je "krivac" reportaža portala ZaSvakoDijete.ba iz novembra prošle godine nakon što smo prvi put posjetili područnu školu u Bočinju. Tada je mali Omer kazao kako bi volio svirati gitaru koju je jednom vidio u izlogu trgovine u Zavidovićima, Fatima je rekla da bi voljela svirati klavir…

"Ponijet ću gitaru kući da je pokažem mami, pa ću je vratiti u školu da svi sviraju!", kazao nam je preoduševljeni Omer nakon što je isprobao svirati na gitari, a oduševljenje nije krio ni njegov brat Faris. Fatima je prva zauzela mjesto pored sintisajzera.

"Učiteljice, hoću li samo ja svirati na ovom klaviru ili će svirati i ostali?", pitala je oduševljena Fatima.

"Dat ću i ostalima da sviraju, ali ja prva", kazala nam je Fatima koja se nije odvajala od crno-bijelih tipki koje su joj zaokupile pažnju, kao i ostalima. Svi su redom isprobavali instrumente, gitaru i sintisajzer su probali Vaso, Umejma, Mladen… i škola je bila puna graje, nota i pjesme.

Učiteljice Amira Softić i Meldina Hasić vrijedno rade sa djevojčicama i dječacima u Bočinji. Škola sa desetak učionica koja je nekada bila osmogodišnja danas funkcioniše u samo dvije učionice u kojima su smještena kombinovana odjeljenja.

Kod učiteljice Amire je troje učenika četvrtog, dvoje trećeg i jedna učenica drugog razreda, a u Meldininom odjeljenju je jedan prvačić, te devet učenika petog razreda.

"Ovo djeci jako puno znači, neopisivo! Vidite kako su odmah sve prihvatili", kazala je učiteljica Amira, a gostima se zahvalio i Osman Mujdža, direktor Osnovne škole "Maglaj" čija je "Bočinja" jedna od područnih škola.

"Kada smo s učenicima pokrenuli akciju i odlučili da jedan od naših sintisajzera pošaljemo djeci Bočinje, direktor Kenan Vučijak je akciju pozdravio i podržao, te insistirao da se uz donaciju pošalje i kompjuter. Djeca su skupila i školskog pribora i slatkiša, a ovim putem vas pozivam da budete naši gosti na proljeće, naši učenici bi vas upoznali sa našom školom i Sarajevom", kazala je nastavnica Nizama Aliustić koja je s nastavnicom engleskog Almom Čatal Hurem djeci Bočinje uz instrumente i pribordonijela i pozdrave drugara iz Sarajeva. Djeca iz Bočinje, učiteljice Amira i Meldina i direktor Osman sa oduševljenjem su prihvatili poziv i druženje se nastavlja na proljeće.

Završava se vrijeme nastave, po djecu iz okolnih mjesta dolazi prijevoz, a na pozdravu nam obećavaju da će brzo naučiti da sviraju i možda već na proljeće drugarima u Sarajevu nešto odsvirati.