{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Odluku o Jajcu donijeće Komitet za svjetsku baštinu'

F
24.12.2008. u 16:39
0
0
'Odluku o Jajcu donijeće Komitet za svjetsku baštinu'
0
'Odluku o Jajcu donijeće Komitet za svjetsku baštinu'
Do danas ne postoji zvaničan stav niti zvanična odluka ICOMOS-a vezana za kandidaturu Jajca za upis na Listu svjetske baštine, saopćeno je danas iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH povodom članka objavljenog u Večernjem listu za BiH u ponedjeljak pod naslovom "Propala nominacija Jajca za UNESCO-ovu baštinu" i netačnih informacija koje su sadržane u njemu.
Iz Komisije navode da odluku o upisu nekog dobra na Listu svjetske baštine ne donosi ICOMOS nego Komitet za svjetsku baštinu, koji zasjeda jedanput godišnje.

Komitet za svjetsku baštinu može donijeti četiri vrste odluka. Prvo, odluku da se neko dobro proglasi, odnosno da se dobro upisuje na Listu svjetske baštine, odluku da se proglašenje prolongira za godinu dana, i kada se od zemlje koja kandidira dobro, traže manje dopune nominacijskog dokumenta, zatim odluku da se proglašenje dobra prolongira za jedan cijeli ciklus, kada je neophodno izvršiti značajnije dopune nominacijskog dokumenta - poput izrade regulacionih planova i slično, te odluku da se odbije kandidatura dobra i njegov upis na Listu svjetske baštine.

Mišljenje ICOMOS-a, kao savjetodavnog tijela Komiteta za svjetsku baštinu, predstavlja jedan dio evaluacijskog postupka koji traje jedan ciklus (jednu i po godinu), gdje ICOMOS surađuje sa zemljom koja kandidira dobro i s Komitetom za svjetsku baštinu.

U toku postupka ICOMOS daje preporuke zemlji koja kandidira dobro i sugerira šta je eventualno moguće učiniti do sjednice Komiteta na kojoj se nominacija razmatra. Mišljenje ICOMOS-a, prema uobičajenoj proceduri, treba biti dostavljeno državi koja je kandidirala dobro do 30. januara u godini u kojoj se održava sjednica Komiteta za svjetsku baštinu, tako da će država BiH dobiti ovo mišljenje u januaru 2009. godine.

Mišljenje ICOMOS-a bit će od pomoći da nominacijski dosje za historijsko područje Jajca, bude eventualno dopunjen ili dorađen do sjednice Komiteta za svjetsku baštinu.

Iz Komisije naglašavaju da ICOMOS daje mišljenje koje nije obavezujuće. Odluke o upisu dobra na Listu svjetske baštine se donose na sjednicama Komiteta za svjetsku baštinu koje se održavaju jednom godišnje i to koncem juna ili početkom jula.

Naredna, 33. sjednica Komiteta za svjetsku baštinu, bit će održana od 22. juna do 30. jula 2009. godine u Sevilji, Španija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: