Ne ispunjavaju obaveze
21

Odlukom Općine Novi Grad obustavljen proces obnove okolinske dozvole za deponiju Smiljevići

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalno ministarstvo okoliša i turizma je na zahtjev Općine Novi Grad Sarajevo odgodilo izdavanje okolinske dozvole za deponiju Smiljevići, dok se ne preispitaju uslovi iz vodne dozvole za tehnološke otpadne vode koje se iz deponije ispuštaju u otvoreni Lepenički potok koji protiče kroz gusto naseljeno područje Zabrđa i ulijeva se u rijeku Bosnu.

S obzirom na to da se gradska deponija nalazi na području općine Novi Grad Sarajevo i da je prethodna okolinska dozvola za rad Regionalnog centra za upravljanjem otpadom Smiljevići istekla u junu prošle godine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma zatražilo je od Općine mišljenje u vezi sa produženjem okolinske dozvole.

"Uzimajući u obzir činjenicu da gradska deponija već duži vremenski period predstavlja problem stanovnicima okolnih naselja, jer se odlaganje gradskog otpada ne vrši na propisan način i u skladu sa ekološkim standardima te da prečistač za procjedne vode već duži period nije u funkciji zatražili smo da se preispita mogućnost obnove okolinske dozvole za rad Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići, kao i izdavanje vodne saglasnosti Agencije za vodno područje rijeke Save", saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Ističu da su nalazi laboratorije za arhitektonsku fiziku i zaštitu okoliša "Dvokut pro" d.o.o. koja je vršila ispitivanje kvaliteta procjednih voda iz tijela deponije u toku 2015., 2016. i 2017. godine potvrdili da prečistač voda iz tijela deponije nije u funkciji, te da su vode koje se ispuštaju iz deponije toksične i da kao takve negativno utiču na zagađenje okoline i zdravlje stanovnika okolnih naselja.

Stanje na deponiji Smiljevići analizirao je i fedaralni inspektor zaštite okoliša koji je utvrdio da su pritužbe građana opravdane, jer postrojenje za prečišćavanje otpadnih - procjednih voda koje nastaju na deponiji nije u funkciji te da nalazi pokazuju da su povećane emisije zagađujućih materija, kao i da se ne provodi monitoring plinova u procesu sagorijevanja otpada.

Inspektor je također utvrdio da je sistem za otplinjavanje na deponiji uništen tako da plinovi direktno odlaze u vazduh i zagađuju okolinu te da plinovi nastali sagorijevanjem otpada koji se trebaju kontrolisati u generatoru za proizvodnju električne energije ili na kontrolnoj baklji direktno odlaze u okolinu i ne mogu se kontrolisati, tako da se ne zna koji sve plinovi zagađuju okolinu i kolika je njihova toksičnost, jer se oni mijenjaju i ovise o vrsti otpada.

"Zbog neispunjavanja obaveza iz okolinske dozvole Općina Novi Grad Sarajevo zatražila je od nadležnih institucija da preispitaju stanje na deponiji, te je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo zaključak kojim se od Agencije za vodno područje rijeke Save traži preispitivanje uslova koji moraju biti ispoštovani za izdavanje vodne dozvole s obzirom da je izvršena demontaža postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da se neprečišćene toksične otpadne vode ispuštaju u otvoreni vodotok Lepeničkog potoka", navedeno je u saopćenju.

Iz Općine Novi Grad Sarajevo ističu kako očekuje od preduzeća Rad koje upravlja deponijom i vrši naplatu odvoza otpada u Kantonu Sarajevo i nadležnog ministarstva prostornog uređenja, da kroz usvajanje budžeta Kantona Sarajevo za ovu godinu konačno počnu ulagati i rješavati problem deponije Smiljevići, kako bi se proces odlaganja otpada vršio u skladu sa ekološkim standardima.