Alkalaj traži od EK
0

Odlukom o bezviznom režimu obuhvatiti i BiH

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj tražit će od Evropske komisije da Odluka koju će ovo tijelo Evropske unije donijeti sutra, 14. jula 2009. godine, o odobravanju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, obuhvati i Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Alkalaj je stajališta da je iz političkih ali i ljudskih razloga veoma važno da se uspostava bezviznog režima odnosi na građane svih država Zapadnog Balkana, kako se ne bi stvorile nove linije razdvajanja i podjela na građane drugog reda, što bi moglo stvoriti nove, nepotrebne animozitete i napetosti.

Ministar Alkalaj je naglasio da bi prihvatanje prijedloga da Odluka o odobravanju bezviznog režima obuhvati i BiH bio snažan signal, posebno za građane BiH, da EU računa na njih, što bi rezultiralo još većom motivacijom za nastavak realizacije preostalih neophodnih uslova za uspostavu bezviznog režima.

Ministar Alkalaj je pri stajalištu da je veoma važno ispunjavanje tehničkih uslova za liberalizaciju viznog režima, koji se na primjeru BiH ne svode samo na ispunjavanje tehničkih uslova, nego da oni imaju duboke političke i psihološke implikacije.

Radi toga je ministar Alkalaj uvjeren da problem uspostave bezviznog režima treba gledati prije svega kao politički problem, te ga s toga treba i rješavati na politički način. Iz istih ovih razloga ministar Alkalaj će predložiti Evropskoj komisiji da donese stav kojim bi se i Bosni i Hercegovini odobrila uspostava bezviznog režima, uz dodatni uslov da ova Odluka stupi na snagu u trenutku kada BiH ispuni preostale tehničke uslove postavljene u Mapi puta.

Ministar Alkalaj je uvjeren da bi pozitivni efekti ove političke Odluke ne samo doprinijeli odlučnijem i bržem ispunjavanju preostalih tehničkih uslova koji stoje pred BiH, već i uspostavi novog političkog ambijenta i povoljne klime za intenziviranje reformskih procesa u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.