{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluke Vlade FBiH: Povećanje većine penzija za 3,5 posto i novi krediti za Koridor 5C

Klix.ba
26.4.2018. u 13:25
10
51
Odluke Vlade FBiH: Povećanje većine penzija za 3,5 posto i novi krediti za Koridor 5C
10
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj 139. redovnoj sjednici u Sarajevu, razmatrala informaciju o povećanju penzija te je donesena odluka da će sve penzije, izuzev onih najviših biti povećane za 3,5 posto. Također su donesene odluke o prihvatanju određenih kreditnih zaduženja radi izgradnje Koridora 5C.
Kako je navedeno, Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje je odluku o akontativnom usklađivanju penzija donio u skladu sa odredbama člana 79. Zakona o PIO.

Tom odlukom, sve penzije, s izuzetkom najviših i onih ostvarenih u 2018. godini, povećavaju se za 3,5 posto. Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2018. godini, koje će, također, biti povećane za 3,5 posto.

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja, mirovine će biti usklađivane sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih koje se povećavaju za 3,5 posto.

Pored povećanih penzija za april, korisnici će pri isplati, koja će biti u petak 4. maja, dobiti i razliku između penzije isplaćene za mart i uvećane penzije.

Donesena je odluka o akontativnom usklađivanju penzije jer statistički podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni.
Ukupno potrebna sredstva za isplatu uvećanih penzija isplaćenih za april i razlike za mart, a sa uračunatim troškovima, su oko 170 miliona KM.

Vlada FBiH donijela je danas nekoliko odluka kojima prihvata zaduženje Federacije BiH kod međunarodnih finansijskih institucija za finansiranje projekata na Koridoru 5C.

Prihvatanjem odluke po Kreditnom sporazumu između Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj i BiH bit će osigurana sredstva od oko 36 miliona eura za realizaciju Projekta Nemila - Donja Gračanica.

Po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine osiguravaju se sredstva od 100.000.000 eura za realizaciju projekta Mostar-Jug, a za projekat Zenica-Sjever sredstva u iznosu od 50.000.000 eura.

Po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj osigurava se 27.150.000 dolara za poddionicu Nemila - Donja Gračanica (Zenica-Sjever - Komponenta A), a za poddionicu Nemila - Donja Gračanica (Zenica-Sjever - Komponenta B) 24.300.000 eura.

Federacija BiH će sredstva na kreditnom osnovu prenijeti na JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, koje je krajnji korisnik i dužnik, a na ovaj način je omogućena izgradnja izgraditi novih 40 kilometara autoputa na Koridoru Vc.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: