BiH
0

Odluke sa sjednice Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu donijelo odluke vezano za oblast vanjske politike.

Predsjedništvo je usvojilo Platformu za sudjelovanje delegacije BiH na 37. konferenciji ministara vanjskih poslova Organizacije islamske konferencije u Islamabadu (Pakistan) od 15. do 17. maja.

Donesena je i odluka o davanju agremana Frances-Galatiji Lanitou Williams na dužnost izvanredne i opunomoćene ambasadorice Republike Kipar za BiH sa sjedištem u Budimpešti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Donesena je i odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma: o suradnji u oblasti odbrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke; Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Crne Gore o vraćanju osoba s nezakonitim boravkom; Vijeća ministara BiH i Vlade Sirijske Arapske Republike o vraćanju državljana i državljana trećih zemalja; Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Island o vraćanju osoba u izvanrednoj pravnoj situaciji te sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Poljske o suradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, nezakonite trgovine drogama i organiziranog kriminala.

Također, donesena je i odluka o prihvaćanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Glavnoga tajništva potrošača Ministarstva razvoja Republike Grčke.

Predsjedništvo BiH je dalo suglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Prihvaćen je prijedlog Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da početkom juna Predsjedništvo BiH posjeti Višegrad s rezidentnim ambasadorima u BiH u povodu kandidature za upis Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Podržana je i inicijativa za održavanje zajedničkog koncerta Sarajevske filharmonije i Bečkog muškog zbora u Beču 28. i 29. juna.