Predsjedništvo BiH
0

Odluke o razrješenjima i imenovanjima za dužnosti ambasadora

FENA
Predsjedništvo BiH donijelo je na današnjoj sjednici nekoliko odluka o razrješenjima i imenovanjima za dužnosti ambasadora naše zemlje.

Kako je saopćeno nakon sjednice, Tomislav Limov razriješen je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Austriji i imenovan za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj, Jadranka Negodić razriješena je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH - šefa Misije BiH pri Evropskim zajednicama (Brisel) i imenovana za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, dok je Osman Topčagić imenovan za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH - šefa Misije BiH pri Evropskim zajednicama u Briselu.

Midhat Haračić razriješen je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Italiji, Branko Kesić imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Italiji, Haris Hrle imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Austriji, Enver Halilović razriješen je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Ruskoj Federaciji, Milutin Vasiljević razriješen je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je Radomir Kosić imenovan za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o učešću na prvom Samitu šefova država i vlada Mediteranske unije, koji će biti održan u Parizu 13. jula ove godine. Državnu delegaciju će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Donesena je odluka o produženju mandata majoru Ibri Alispahiću, oficiru za vezu BiH sa Komandom multinacionalnih snaga u Iraku od 10. jula 2008. godine do 20. oktobra 2008. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u vezi sa Nacionalnim programom za 2007. godinu u sklopu instrumenta za pretpristupnu pomoć - Komponenta za pomoć u tranziciji i izgradnji institucija i ovlastilo Dragana Vrankića, ministra finansija i trezora BiH da potpiše ovaj sporazum, zatim Sporazum o uzajamnoj pomoći između zemalja jugoistočne Evrope u slučaju nesreća koje se javljaju u graničnim oblastima i ovlastilo Tarika Sadovića, ministra sigurnosti BiH da potpiše ovaj sporazum, Sporazum između BiH i Kraljevine Norveške o olakšicama kod izdavanja viza i ovlastilo Tarika Sadovića, ministra sigurnosti BiH da potpiše ovaj sporazum, te Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Malezije u oblasti kulture i ovlastilo Sredoja Novića, ministra civilnih poslova BiH da potpiše ovaj sporazum.

Predsjedništvo je donijelo odluku o pristupanju BiH Protokolu iz Kartagene o biosigurnosti Konvencije UN-a o biološkoj raznolikosti i ovlastilo Svena Alkalaja, ministra vanjskih poslova BiH da potpiše ovaj sporazum,

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o promjeni potpisnika Sporazuma između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke i ovlastilo Sredoja Novića, ministra civilnih poslova BiH da potpiše ovaj sporazum.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o ratifikaciji Fakultativnoga protokola uz Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, zatim Konvencije o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristupu pravdi i pitanjima okoliša, koja je sačinjena u Aarhusu, Danska, 25. juna 1998. godine, Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke, Okvirnoga sporazuma između BiH i Evropske investicione banke kojim se reguliraju aktivnosti Evropske investicione banke u BiH, Sporazuma o kreditu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Bank Austria Creditanstalt AG-Projekat rekontrukcije i proširenja vodovodnog sistema u Općini Posušje, Ugovora o zajmu-Reorganizacija projekta obnove elektroenergetskog sistema između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, te Ugovora o amandmanu, kojim se vrše izmjene i dopune Ugovora o zajmu od 2. novembra 2000. godine, amandmanima od 5. decembra 2001. godine i 23. februara 2004. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjedništvo je za narednu sjednicu odgodilo razmatranje Izvještaja u učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru za period od 1. septembra 2007. do 29. februara 2008. godine, kao i Izvještaje o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2007. godinu i za period od januara do marta 2008. godine. Razlozi odgode razmatranja Izvještaja su nedolazak ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja i ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića kao izvjestilaca za ove tačke.