{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluke o razrješenjima i imenovanjima za dužnosti ambasadora

F
26.6.2008. u 16:38
0
1
Odluke o razrješenjima i imenovanjima za dužnosti ambasadora
0
Odluke o razrješenjima i imenovanjima za dužnosti ambasadora
Predsjedništvo BiH donijelo je na današnjoj sjednici nekoliko odluka o razrješenjima i imenovanjima za dužnosti ambasadora naše zemlje.
Kako je saopćeno nakon sjednice, Tomislav Limov razriješen je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Austriji i imenovan za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj, Jadranka Negodić razriješena je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH - šefa Misije BiH pri Evropskim zajednicama (Brisel) i imenovana za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, dok je Osman Topčagić imenovan za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH - šefa Misije BiH pri Evropskim zajednicama u Briselu.

Midhat Haračić razriješen je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Italiji, Branko Kesić imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Italiji, Haris Hrle imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Austriji, Enver Halilović razriješen je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Ruskoj Federaciji, Milutin Vasiljević razriješen je dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je Radomir Kosić imenovan za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o učešću na prvom Samitu šefova država i vlada Mediteranske unije, koji će biti održan u Parizu 13. jula ove godine. Državnu delegaciju će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Donesena je odluka o produženju mandata majoru Ibri Alispahiću, oficiru za vezu BiH sa Komandom multinacionalnih snaga u Iraku od 10. jula 2008. godine do 20. oktobra 2008. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u vezi sa Nacionalnim programom za 2007. godinu u sklopu instrumenta za pretpristupnu pomoć - Komponenta za pomoć u tranziciji i izgradnji institucija i ovlastilo Dragana Vrankića, ministra finansija i trezora BiH da potpiše ovaj sporazum, zatim Sporazum o uzajamnoj pomoći između zemalja jugoistočne Evrope u slučaju nesreća koje se javljaju u graničnim oblastima i ovlastilo Tarika Sadovića, ministra sigurnosti BiH da potpiše ovaj sporazum, Sporazum između BiH i Kraljevine Norveške o olakšicama kod izdavanja viza i ovlastilo Tarika Sadovića, ministra sigurnosti BiH da potpiše ovaj sporazum, te Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Malezije u oblasti kulture i ovlastilo Sredoja Novića, ministra civilnih poslova BiH da potpiše ovaj sporazum.

Predsjedništvo je donijelo odluku o pristupanju BiH Protokolu iz Kartagene o biosigurnosti Konvencije UN-a o biološkoj raznolikosti i ovlastilo Svena Alkalaja, ministra vanjskih poslova BiH da potpiše ovaj sporazum,

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o promjeni potpisnika Sporazuma između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke i ovlastilo Sredoja Novića, ministra civilnih poslova BiH da potpiše ovaj sporazum.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o ratifikaciji Fakultativnoga protokola uz Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, zatim Konvencije o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristupu pravdi i pitanjima okoliša, koja je sačinjena u Aarhusu, Danska, 25. juna 1998. godine, Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke, Okvirnoga sporazuma između BiH i Evropske investicione banke kojim se reguliraju aktivnosti Evropske investicione banke u BiH, Sporazuma o kreditu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Bank Austria Creditanstalt AG-Projekat rekontrukcije i proširenja vodovodnog sistema u Općini Posušje, Ugovora o zajmu-Reorganizacija projekta obnove elektroenergetskog sistema između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, te Ugovora o amandmanu, kojim se vrše izmjene i dopune Ugovora o zajmu od 2. novembra 2000. godine, amandmanima od 5. decembra 2001. godine i 23. februara 2004. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjedništvo je za narednu sjednicu odgodilo razmatranje Izvještaja u učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru za period od 1. septembra 2007. do 29. februara 2008. godine, kao i Izvještaje o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2007. godinu i za period od januara do marta 2008. godine. Razlozi odgode razmatranja Izvještaja su nedolazak ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja i ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića kao izvjestilaca za ove tačke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: