BiH
0

Odluke o oduzimanju državljanstva za 613 osoba, najviše osoba iz Turske

FENA
Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH je do 31. jula donijela odluke o oduzimanju bh. državljanstva za 613 osoba, dok je za 530 osoba utvrdila da ne postoje razlozi za oduzimanje bh. državljanstva.

Prema Izvještaju o šestomjesečnom radu ove komisije, koji je danas usvojilo Vijeće ministara BiH, među osobama kojima je oduzeto bh. državljanstvo najviše je iz Turske - 137.

Slijede 63 osobe iz Egipta, 49 iz Sirije, 44 iz Sudana, 39 iz Tunisa, 37 iz Alžira, 26 iz Jordana i 23 iz Rusije.

Vijeće ministara BiH danas je obavezalo sve nadležne institucije da Državnoj komisiji u što kraćem roku dostave ranije zahtijevanu dokumentaciju koja se odnosi na predmet revizije.

Također, Ministarstvo civilnih poslova BiH ažurirat će centralnu evidenciju o osobama koje su stekle državljanstvo BiH putem naturalizacije i u roku od 60 dana podnijeti izvještaj Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je nakon sjednice kako ova komisija ima podršku Vijeća, te da je njen posao značajan doprinos da bi BiH bila uređena država.

Na sjednici je danas između ostalog utvrđen i Prijedlog zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, kojim se omogućava prilagođavanje bh. zakonodavstva u ovoj oblasti sa standardima EU.

Prijedlogom se uređuje između ostalog ulazak stranaca u BiH, odbijanje ulaska, vize, putne isprave za strance, vrste boravka, obaveza prijave boravka, udaljenje stranaca iz zemlje, njihov prihvat i nadzor.

Na sjednici su također utvrđeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, te zakona o izmjenama i dopunama zakona o putnim ispravama BiH, kojim se vrši prilagođavanje putnih isprava standardima koji se odnose na biometrijske pasoše.