VSTVBIH
0

Odluke o imenovanju na pravosudne pozicije

FENA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) na današnjoj sjednici donijelo je odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH: Haris Jusufbašić, Lejla Nurikić i Darko Solomun na pozicije sudija Općinskog suda u Bugojnu; Željka Fabić na poziciju tužioca Okružnog tužilaštva u Banjaluci i Karolina Čalić na poziciju tužioca Okružnog tužilaštva u Doboju.

Odluke o imenovanju su donijete na osnovu prijedloga entitetskih Podvijeća, koja su sačinila rang listu i pripremila prijedlog imenovanja nakon što su Komisije obavile razgovore s kandidatima.

Svi pomenuti nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 16. marta, a u međuvremenu će položiti svečanu zakletvu.

VSTVBiH je takođe donio odluke da se za pozicije glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, sudije Okružnog suda u Doboju i tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini ponove konkursi, te da se donošenje odluka o imenovanju za pozicije sudija Općinskog suda u Bihaću i Općinskog suda u Konjicu odloži za neku od narednih sjednica.

VSTVBiH ohrabruje sve zainteresovane kandidate, koji ispunjavaju uslove, da se prijave na pozicije za koje će se ponovo raspisati konkursi, saopćeno je iz VSTV-a.