BiH
0

Odluke o čelnim ljudima u Mostaru i Brčkom

Sarajevo-x.com
Gradsko Vijeće Mostara trebalo bi danas u trećem krugu glasanja odlučiti da li će budući gradonačelnik grada na Neretvi biti Suad Hasandedić iz SDA ili Ljubo Bešlić iz HDZBiH.

Naime, u prvom krugu glasanja kandidate za gradonačelnika imali su stranke iz SDA, SDP, Narodna stranka Radom za boljitak i HDZBIH, a u drugi krug prošli su Suad Hasandedić i aktuelni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Kako nijedan od kandidata u drugom krugu glasanja nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu odlučivat će prosta većina, a u slučaju istog broja glasova, mandat odlazi mlađem kandidatu, u ovom slučaju Bešliću.

Četiri mjeseca od lokalnih izbora, novi gradonačelnik nije izabran ni u Distriktu Brčko. Nastavak sjednice čelnika poslaničkih klubova u Skupštini Distrikta Brčko održat će se sutra, a na sjednici bi se napokon trebala donijeti odluka o imenovanju novog gradonačelnika, te predsjednika i dopredsjednika Skupštine.

Nedavno je zamjenik Visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao nalog kojim se privremeno obustavlja isplata plata i naknada poslanicima u Skupštini Distrikta Brčko, sve dok ne bude imenovana nova lokalna vlast.