{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka Vrhovnog suda u predmetu "Salihović i ostali"

F
17.10.2007. u 17:21
0
0
Odluka Vrhovnog suda u predmetu "Salihović i ostali"
0
Odluka Vrhovnog suda u predmetu "Salihović i ostali"
Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH danas je izreklo presudu kojom su Miralem Salihović i Safet Sarajlić, okrivljeni za ratni zločin protiv civila, osuđeni na po 2 godine i šest mjeseci zatvora, dok su suoptuženici u ovom predmetu - Muharem Hujdur, Sadat Sarajlić, Senad Begluk, Muhamed Sarajlić i Jasmin Guska u nedostatku dokaza oslobođeni optužbi.
Optuženici u ovom predmetu teretili su se za sudjelovanje u nezakonitom hapšenju, zlostavljanju i ubojstvu Slavka Suše i Novaka Lijeskića iz Konjica što se, prema tužbenim navodima, dogodilo u maju 1992. godine.

Tročlano vijeće Vrhovnog suda FBiH spomenutiu odluku je donijelo nakon ukidanja prvostepene presude Kantonalnog suda u Mostaru iz 2004. godine kojom su svi akteri ovog slučaja u nedostatku dokaza bili oslobođeni optužbi.

Vrhovni sud je nakon održanog pretresa i ocjene izvedenih dokaza, te izvođenja novih dokaznih prijedloga utvrdilo krivnju za dio inkriminacija za koje su terećeni Miralem Salihović i Safet Sarajlić, a koje se odnose na tužbene navode da su s još dva nepoznata pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) sudjelovali u nezakonitom hapšenju Slavka Suše i njegovom odvođenju u nepoznatom pravcu, a čiji su posmrtni ostaci kasnije pronađeni kraj Jablaničkog jezera.

Time su, prema ocjeni Sudskog vijeća, postupili suprotno odredbama 4. ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme oružanog sukoba, te počinili krivično djelo - ratni zločin protiv civila.

Prema obrazloženju Odluke Vrhovnog suda FBiH, za inkriminacije koje su se odnosile na ostale optužene, a u vezi s nezakonitim hapšenjem spomenutih žrtava, njihovim ispitivanjem i navodnim zlostavljanjem nije bilo uvjerljivih dokaza, kao što se na temelju izvedenih dokaza nije mogla utvrditi uzročno-posljedična veza između radnji koje su im se stavljale na teret i ubojstva spomenutih civila.

Protiv oslobađajućeg dijela presude stranke u postupku nemaju pravo žalbe, dok protiv osuđujućeg dijela vinovnici ovog slučaja zadržavaju pravo žalbe o kojoj će eventualno odlučivati Petočlano vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: