Sukob interesa
201

Odluka Vlade: Predsjednik Turističke zajednice KS može biti i izabrani zvaničnik u vlasti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na nedavno održanoj sjednici donijela odluku o izmjeni uslova za izbor predsjednika Turističke zajednice KS te je omogućila da se za predsjednika te institucije može imenovati i osoba koja je izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik.

Vlada Kantona Sarajevo je na 84. sjednici održanoj 2. juna 2017. godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o standardima i kriterijima za imenovanje predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo koju je usvojila 13. aprila ove godine.

"U Odluci o standardima i kriterijima za imenovanje predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 15/17) u članu 2. stav (1) alineja f) briše se", piše u Odluci koju potpisuje premijer KS Elmedin Konaković.

Dalje se dodaje da Odluka stupa na snagu danom donošenja te da će biti objavljena u Službenom listu Kantona Sarajevo.

Na taj način Vlada KS omogućila je da za direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo bude izabrana osoba koja obnaša funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika s obzirom na to da je izmijenjen član koji definiše uslove na osnovu kojih može biti imenovan kandidat za predsjednika Turističke zajednice KS. Naime, izbrisani "alinej f" glasi: "da nije izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik u smislu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine".

Podsjećamo, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo nedavno je žestoko kritikovala predsjednika Vlade KS zbog imenovanja Nermina Muzura za predsjednika Turističke zajednice KS, koji je na posljednjim lokalnim izborima izabran za vijećnika u Općinskom vijeću Ilidža.

"Zanimljivo je pritom da se premijer Konaković s jedne strane javno zalaže za stručnost i depolitizaciju javnih kompanija te samim tim i turističkih zajednica, a s druge za predsjednika nove Turističke zajednice imenuje vijećnika SDA, kolegu s fakulteta i profesora tjelesnog odgoja", kazala je Đapo.