"Odluka vlade Crne Gore je ohrabrujuća"

F
FENA
30.12.2008. u 11:47
0
8
"Odluka vlade Crne Gore je ohrabrujuća"
0
"Odluka vlade Crne Gore je ohrabrujuća"
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić uputio je danas pismo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću u povodu odluke Vlade Crne Gore da isplati obeštećenje porodicama deportovanih i ubijenih bh. izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.
Kako javlja Mina, u pismu reisu-l-ulema poručuje da ovu odluku crnogorske vlade podržava, iako je duboko svjestan činjenice da život nema cijenu te da nikakav novac ne može nadoknaditi izgubljene ljudske živote.

Cerić ocjenjuje ovo ohrabrujućom odlukom, kojom zvanična Crna Gora priznaje krivicu i historijsku nepravdu prema građanima BiH te prihvata svoju odgovornost za stradanje nevinih ljudi.

-To je važan korak Crne Gore u suočavanju s prošlošću i potvrda da Crna Gora istinski teži ka ujedinjenoj Evropi i civilizacijskim dostignućima, ali i da se vraća svojoj tradiciji, svom čojstvu, koje počiva na postulatu da je jedna od najvećih ljudskih vrijednosti pravo svakog čovjeka na život, slobodu, vjeru, imetak i čast, navodi reis Cerić u pismu.

On izražava nadu da će Crna Gora dokraja provesti krivični postupak koji je već u toku i zasluženim zatvorskim kaznama sankcionirati policajce i njihove naredbodavce koji su sudjelovali u ratnom zločinu hapšenja i deportovanju bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

Također, Cerić se nada da će Crna Gora izgraditi spomen-obilježje žrtvama ovog zločina u Herceg-Novom, gdje se nalazio sabirni centar za uhapšene bošnjačke izbjeglice iz BiH.

Cerić zahvaljuje i svim hrabrim ljudima Crne Gore koji su učinili sve da ovaj zločin bude otkriven, da ne bude zaboravljen i da nevine bošnjačke žrtve ne postanu samo statistički podatak, već da dobiju svoj lik, svoje ime i prezime.

-Uvjeren sam da ćete ovo moje pismo razumjeti kao podršku vašim naporima za humaniji odnos prema bosanskim žrtvama i kao podršku naporima za podizanje porušenih mostova između Crne Gore i BiH, poručuje reisu-l-ulema Mustafa Cerić.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: