{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka Ustavnog suda FBiH u korist sarajevske Općine Centar

F
26.10.2010. u 13:48
0
4
Odluka Ustavnog suda FBiH u korist sarajevske Općine Centar
0
Odluka Ustavnog suda FBiH u korist sarajevske Općine Centar
Kanton Sarajevo povrijedio je određena prava sarajevske općine Centar kao jedinice lokalne uprave jer nije prenio na nju određene ovlasti upravljanja čiji prijenos nalaže federalno zakonodavstvo.
Takvu presudu, u korist Općine Centar, donio je danas Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Postupak je pokrenuo načelnik Dževad Bećirović.

Nakon izricanja sudske odluke novinarima je rekao da se ona odnosi na više nadležnosti općinskog upravljanja koje je Kanton i dalje zadržavao za sebe iako mu je federalni zakon nalagao prijenos, a glavni razlog zbog kojeg je on (Bećirović) reagirao je oblast predškolskog obrazovanja i osnovnog školstva.

Prema sudskoj odluci, Kanton Sarajevo dužan je ne samo da na tu općinu prenese osnivačke i ovlasti vezane za postavljenje direktora i uprava u predškolskim i školskim ustanovama na svom području, već i da joj ustupi dio javnog budžetskog novca od poreza. Općina će ga trošiti za potrebe tih ustanova u čijem su spektru i tehničke.

Što se tiče Kantona Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja zadržava nadležnost nad nastavnim planovima i programima, odnosno nad segmentom obrazovne politike.

Izuzetno zadovoljan takvom sudskom odlukom, Bećirović je naglasio da se sve može primijeniti i na ostale jedinice lokalne samouprave od kojih su neke (općine) već pokrenule sudske postupke slične naravi.

Federalni zakon o načelima lokalne samouprave donesen je prije više od tri godine i nalaže da kantoni usklade svoje propise, odnosno prenesu na niže nivoe određene ovlasti, i to šest mjeseci po njegovom stupanju na snagu, što se ni do danas nije desilo, naglašava Bećirović uime sarajevske Općine Centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: