Milorad Dodik
0

Odluka u vezi s "Elektroprenosom BiH" legitimna

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je odluka Vlade RS-a u vezi s "Elektroprenosom BiH" legitimna te da u njoj „nema ništa antiustavno i protivzakonito“.

Dodik je naveo da RS nije protiv zajedničkih poslova, ali jeste protiv onih koji su, kako kaže, na njenu štetu.

Rekao je da je očigledno "RS natjerana“ na zakon iz 2004. godine, na osnovu kojeg je formirana kompanija, „pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika za BiH Paddya Ashdowna".

“Sve ovo vrijeme je pokazalo da je svaka odluka koja se donosi preglasavanjem u tom preduzeću bila na štetu RS-a i njenih interesa", tvrdi Dodik uz stav da je „takvo stanje dugoročno trebalo da dovede do toga da RS sa stanovišta učešća u kapitalu ne bude zastupljena sa 40 posto, već da bude jedan minimalni akcionar“.

Ističući da je „osnovni problem nepovjerenje“, on dodaje da je entitetska vlada RS-a ranije predložila, a i dalje stoji na tom stanovištu da organizacija zajedničke kompanije mora da prati i strukturu samog kapitala.

„Ako je RS u to unijela kapital od 41 odsto i svu svoju prenosnu mrežu, onda mora da ima svoju organizacionu jedinicu", rekao je Dodik.

Zaključkom Vlade RS-a u vezi s ovim pitanjem predviđa se, naveo je, da se prvo još jednom pokuša organizacija u "Elektroprenosu BiH" učiniti funkcionalnom te da će, ukoliko to ne bude slučaj, biti pokrenuto legitimno pitanje likvidacije ovog preduzeća.

"To znači da ćemo na Upravnom odboru u toj kompaniji te u Vijeću ministara BiH i parlamentu BiH tražiti izmjene zakona kojim je monopolisana ta pozicija ", istakao je Dodik.

Na kraju je dodao da su „neki iz OHR-a požurili da osude zaključak Vlade na bazi medijskih izvještaja, iako ta odluka tek danas dolazi na potpisivanje i objavljivanje“.