{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka o usvajanju Pravila o zaštiti žrtava i svjedoka žrtava trgovine ljudima državljana BiH

F
5.7.2007. u 16:45
0
0
Odluka o usvajanju Pravila o zaštiti žrtava i svjedoka žrtava trgovine ljudima državljana BiH
0
Odluka o usvajanju Pravila o zaštiti žrtava i svjedoka žrtava trgovine ljudima državljana BiH
Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu donijelo Odluku o usvajanju Pravila o zaštiti žrtava i svjedoka žrtava trgovine ljudima državljana BiH, čime BiH ispunjava obaveze utvrđene u međunarodnim aktima koje je ratificirala u pogledu primjene i poštivanja standarda zaštite ljudskih prava žrtava i svjedoka žrtava trgovine ljudima.
"Ovo je jedna od obaveza koje smo preuzeli od međunarodne zajednice i zbog naših svih aktivnosti koje moramo provesti mislim da smo definitivno ovim pravilnikom stvorili uvjete da i to uredimo onako kako se to zahtijeva po evropskim standardima.“, kazao je na pres-konferenciji nakon sjednice ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Ovim pravilima u praksi će se osigurati zaštita žrtava i svjedoka žrtava trgovine ljudima državljana BiH pod jednakim uvjetima, kao i za strane državljane.

Pravilima se utvrđuju principi i zajednički standardi rada, koji se odnose na postupak identifikacije, organizaciju zaštite i pomoći, primarnu i sekundardnu prevenciju i ostale aktivnosti u vezi sa zaštitom i pružanjem pomoći žrtvama trgovine ljudima i svjedocima žrtava trgovine ljudima državljanima BiH, a koje su obavezne provoditi nadležne institucije u BiH i ovlaštene organizacije.

Radi provođenja Pravila na regionalnom nivou, po principu organizacije SIPA-e i u skladu s nadležnostima lokalnih resornih institucija, uspostavit će se regionalni timovi za Sarajevo, Mostar, Banja Luku i Tuzlu na čijem čelu će biti lokalni koordinatori. Državni koordinator za sprječavanje trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, uspostavit će monitoring tim koji će pratiti implementaciju ovih pravila.

Vijeće ministara BiH upoznalo se o informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o dijaspori Bosne i Hercegovine.

Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da u skladu sa sugestijama iznijetim na sjednici pripremi cjeloviti izvještaj i dostavi ga na razmatranje Vijeću ministara BiH. Vijeće je u raspravi istaknulo potrebu izrade prijedloga zakona o dijaspori BiH, kako bi se uredila ova oblast i unaprijedili odnosi institucija BiH i iseljeništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: