Skupština KS
0

Odluka o uspostavljanju radnog tijela 14 preduzeća

FENA
Skupština Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj sjednici odluku o imenovanju Radnog tijela 14. javnih preduzeća do nalaska drugog rješenja.

Odluka je jednoglasno usvojena, a radno tijelo će imati 13 članova. Članove radnog tijela imenovat će Vlada Kantona Sarajevo do nastavka sjednice Skupštine Kantona koja je zakazana za sljedeći sedmicu.

Razlozi za donošenje ove odluke proistekli su kao posljedica stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u Federaciji BiH kojim je uspostavljena obaveza javnim preduzećima u FBiH da svoju organizaciju i poslovanje usklade sa odredbama ovog zakona u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu.

Pored toga, stupanjem na snagu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine Vlada Kantona Sarajevo, odnosno premijer i ministri u funkciji Skupštine preduzeća, su u sukobu interesa, te je ove odredbe trebalo izmijeniti.

Predsjedavajući Skupštine Kantona sarajevo Denis Zvizdić, predložio je da Vlada imenuje Radno tijelo javnih preduzeća te da ih Skupština izglasa kako bi ova preduzeća mogla da funkcioniranju i podnose izvještaje dok se ne nađe bolje rješenje.

Odluka stupa na snagu danas, a bit će objavljena promptno u Službenim novinama.

"Ova odluka će biti na snazi narednih 60 dana, jer se može desiti da dođe do promjena federalnog zakona", kazao je Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo.

Sjednica će biti nastavljena naredne sedmice u srijedu i četvrtak u zavisnosti od dinamike Doma naroda FBiH, rečeno je na kantonalnoj Skupštini.