{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka o ukidanju viza BIH tokom belgijskog predsjedavanja

S
23.6.2010. u 12:41
0
7
Odluka o ukidanju viza BIH tokom belgijskog predsjedavanja
0
Odluka o ukidanju viza BIH tokom belgijskog predsjedavanja
Sadik Ahmetović
Ministar sigurnosti u Savjetu ministara BiH Sadik Ahmetović danas je u Briselu od ministarke unutrašnjih poslova Belgije Anemie Turtelbom i državnog sekretara za migracionu i azilantsku politiku Meleniora Vateleta dobio uvjeravanja da će odluka o ukidanju viznog režima za građane BiH biti na dnevnom redu Vijeća EU tokom belgijskog predsjedavanja.
Ahmetović je belgijske sagovornike upoznao o aktivnostima koje je BiH preduzela u ispunjavanju svih tehničkih uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i narednim koracima koji će uslijediti, te zatražio podršku Belgije u okončanju postupka ukidanja viznog režima.

Ahmetović je uvjerio belgijsku stranu da će u BiH biti provedena odgovarajuća informativna kampanja u vezi sa viznom liberalizacijom te uputio poziv, ukoliko smatraju potrebnim, da se uključe u provođenje kampanje i posjete BiH kako bi se uvjerili o ispunjenju uslova iz Mape puta.

Turtelbom i Vatelet su upoznali Ahmetovića o poziciji Belgije, za koju je rečeno da prepoznaje napore BiH i priznaje uspjehe u ispunjavanju uslova koje je do sada utvrdila Evropska komisija.

Oni su naglasili da Belgija smatra veoma važnim da se u BiH provede informativna kampanja kroz koju bi se građani upoznali sa svojim pravima, ali i obavezama koje će dobiti viznom liberalizacijom.

Ministri su istakli važnost unapređenja saradnje policija Belgije i BiH te zaključili da je potrebno pristupiti zaključivanju memoranduma o razumijevanju o policijskoj saradnji između dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva sigursnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: