Rasprava o Špirićevoj odluci
0

'Odluka o smjeni Halilovića ishitrena i nepotrebna'

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, te o Informaciji Vijeća ministara BiH o razlozima kašnjenja ratifikacije Konvencije UN-a o pravima lica s invaliditetom i Opcionalnog protokola.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je početkom decembra donio rješenje kojim traži da se ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razriješi dužnosti jer ga smatra odgovornim za kašnjenje u proceduri ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Poslanik Beriz Belkić je kazao kako Stranka za BiH stoji na stanovištu da je ova odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara bila ishitrena i nepotrebna, zasnovana na argumentima koji nemaju snagu niti potrebu za ovakvim činom.

Poslanici Stranke demokratske akcije su, kroz diskusiju, najavili da neće podržati odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara, te da je iz dostavljenog materijala vidljivo da ne postoji ni minimum odgovornosti ministra Halilovića u pogledu ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Poslanik Šefik Džaferović je istaknuo kako je u svakoj državi smjena ministra od strane šefa vlade i rasprava u Parlamentu o tome vrlo ozbiljna stvar.

„Da nije bilo protesta invalida mi danas ne bi bili u ovoj situaciji “, kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, motivacija za smjenu nije odgovornost nego nešto drugo.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković je kazao da je očigledno da postoji odgovornost, postavlja se pitanje samo da li je imenovan pravi krivac i odgovorna osoba.

Živković smatra da postoje najmanje dva krivca - krivac je, po njegovom mišljenju, u Ministarstvu vanjskih poslova i u Ministarstvu za ljudska prava.

Poslanici HDZ-a BiH su najavili da neće podržati odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara jer smatraju da je odluka ishitrena, nedovoljno argumetirana i devet mjeseci prije izbora nepotrebna.