Vojni osiguranici
0

Odluka o smanjenju penzija nezakonita

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH, Udruženje generala BiH i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH smatraju nezakonitom odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO od 31. jula o smanjenju penzija penzionerima vojnim osiguranicima u FBiH za 10 posto za prošli mjesec, te će od Uprave ovog zavoda i Vlade FBiH tražiti poništenje ove odluke.

To su predstavnici ovih udruženja zaključili danas na zajedničkom radnom sastanku, nakon kojeg su saopćili da će nastupiti sa jedinstvenim stavovima o pitanju smanjenja penzija prema Vladi FBiH i Upravi FZ PIO/MIO.

Sva tri udruženja su također saglasna da je dosadašnji pasivni odnos Vlade FBiH i Zajedničkih službi organa i tijela u FBiH prema stambenoj problematici ove kategorije branitelja nedopustiv.

Navode da od 1. januara 2006. godine nije riješen nijedan stambeni problem boraca, kao i problemi uvođenja u stanove lica koja posjeduju rješenja za stanove iz 2005. godine.

Nedopustivo je, ističe se u saopćenju, da dosad nije izvršena nijedna nadovjera rješenja za otkup stanova osobama koje posjeduju rješenja iz 2005. godine.

Predstavnike Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH danas je primio federalni ministar za pitanja boraca Zahid Crnkić sa saradnicima, koji je informiran o stavovima Udruženja o smanjenju penzija vojnim osiguranicima u FBiH.

Predstavnici ovog udruženja predočili su svoje argumente u prilog tvrdnji o, kako navode, nezakonitosti odluke Upravnog odbora FZ PIO/MIO, a ministra su informirali i o stambenim problemima ove populacije.

Kako je saopćeno iz Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH, ministar Crnkić je obećao da će razmotriti njihove stavove te zauzeti svoj stav i o tome ih informirati.

Udruženje će, kako navodi, zajedno sa ostalim udruženjima boraca odbrambeno-oslobodilčkog rata zajednički raditi na zaštiti stečenih i drugih prava populacije boraca, te se nametnuti vlasti kao korektivni faktor u zaštiti tih prava.