{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka o reformi policije u ponedjeljak

N
NINA
7.9.2005. u 19:00
0
0
Odluka o reformi policije u ponedjeljak
0
Odluka o reformi policije u ponedjeljak
Situacija oko pregovora o reformi policije, odnosno hoće li sporazum biti postignut ili ne, bit će jasna do ponedjeljka, najavio je državni premijer Adnan Terzić u pauzi pregovora o reformi policije koji su održani danas u Sarajevu, javio je dopisnik NINA-e.
Prema Terzićevim riječima, to je krajnji rok da se kaže je li postignut sporazum ili ne, u suprotnom nema nikakvog smisla sjediti i razgovarati o toj temi jer istječe rok za Evropu.

Terzić je naglasio da je postignut dogovor o formiranju jedinice za implementaciju reforme policije, koja će, kako je najavio, biti formirana odlukom Vijeća ministara. Zadatak te jedinice bit će priprema plana za implementaciju reforme kao i sve zakonske i podzakonske akte i pravilnike koji će dovesti do konačne reforme policije.

“Ono što sad ostaje jest da se vratimo na početak i vidimo možemo li naći formulacije koje će jasno i precizno potvrditi naše opredjeljenje za reformu policije po tri evropska principa. Mi više nemamo prostora za neke duge rasprave i konačno trebamo reći jesmo li u ovom trenutku spremni prihvatiti te principe i krenuti u reformu”, izjavio je Terzić.

Premijer Republike Srpske Pero Bukejlović prije dolaska na razgovore održao je u sjedištu OHR-a sastanak s visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom, gdje su, kako je istaknuo Bukejlović, razmijenili mišljenja o dostignutom stepenu razgovora i postignutih rješenja u dosadašnjem toku pregovora.

“Očekujem da ćemo nakon ovih razgovora napraviti veliki pomak, ali ne očekujem da ćemo dogovoriti sve. Potrebne su nam dodatne konsultacije i s međunarodnom zajednicom i među nama u BiH”, kazao je Bukejlović i priznao kako je Republika Srpska u početku pregovora imala tvrde stavove, koje je, smatra Bukejlović, sad promijenila.

Uz Terzića i Bukejlovića na današnjim pregovorima sudjelovali su ministar sigurnosti Bariša Čolak, entitetski ministri unutarnjih poslova Darko Matijašević i Mevludin Halilović, federalni premijer Ahmet Hadžipašić, direktor SIPA-e Sredoje Nović, te ministrica financija Republike Srpske Svetlana Cenić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: