{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka o reformi policije u ponedjeljak

N
7.9.2005. u 19:00
0
0
Odluka o reformi policije u ponedjeljak
0
Odluka o reformi policije u ponedjeljak
Situacija oko pregovora o reformi policije, odnosno hoće li sporazum biti postignut ili ne, bit će jasna do ponedjeljka, najavio je državni premijer Adnan Terzić u pauzi pregovora o reformi policije koji su održani danas u Sarajevu, javio je dopisnik NINA-e.
Prema Terzićevim riječima, to je krajnji rok da se kaže je li postignut sporazum ili ne, u suprotnom nema nikakvog smisla sjediti i razgovarati o toj temi jer istječe rok za Evropu.

Terzić je naglasio da je postignut dogovor o formiranju jedinice za implementaciju reforme policije, koja će, kako je najavio, biti formirana odlukom Vijeća ministara. Zadatak te jedinice bit će priprema plana za implementaciju reforme kao i sve zakonske i podzakonske akte i pravilnike koji će dovesti do konačne reforme policije.

“Ono što sad ostaje jest da se vratimo na početak i vidimo možemo li naći formulacije koje će jasno i precizno potvrditi naše opredjeljenje za reformu policije po tri evropska principa. Mi više nemamo prostora za neke duge rasprave i konačno trebamo reći jesmo li u ovom trenutku spremni prihvatiti te principe i krenuti u reformu”, izjavio je Terzić.

Premijer Republike Srpske Pero Bukejlović prije dolaska na razgovore održao je u sjedištu OHR-a sastanak s visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom, gdje su, kako je istaknuo Bukejlović, razmijenili mišljenja o dostignutom stepenu razgovora i postignutih rješenja u dosadašnjem toku pregovora.

“Očekujem da ćemo nakon ovih razgovora napraviti veliki pomak, ali ne očekujem da ćemo dogovoriti sve. Potrebne su nam dodatne konsultacije i s međunarodnom zajednicom i među nama u BiH”, kazao je Bukejlović i priznao kako je Republika Srpska u početku pregovora imala tvrde stavove, koje je, smatra Bukejlović, sad promijenila.

Uz Terzića i Bukejlovića na današnjim pregovorima sudjelovali su ministar sigurnosti Bariša Čolak, entitetski ministri unutarnjih poslova Darko Matijašević i Mevludin Halilović, federalni premijer Ahmet Hadžipašić, direktor SIPA-e Sredoje Nović, te ministrica financija Republike Srpske Svetlana Cenić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: