BiH
0

Odluka o ratifikaciji ugovora između BiH i SPC destruktivna po vitalni interes FBiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić proglasio je danas Odluku o ratifikaciji Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve, koja je jučer usvojena glasovima druga dva člana Predsjedništva, destruktivnom po vitalni interes Federacije BiH.

Iako se ne protivi niti jednom dijelu samog teksta Ugovora, i smatra da isti treba biti zaključen, Silajdžić nije podržao Odluku o ratifikaciji jer ta Odluka precizira da se bazira na članu Ustava BiH koji Predsjedništvu BiH daje nadležnost za zaključenje i ratifikaciju “međunarodnih ugovora”, te na osnovu Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

Konstatacija pojedinih bh. dužnosnika da postoji razlika između “međunarodnih” i tzv. “međudržavnih” ugovora je potpuno neutemeljena, kao i njihova tvrdnja da pojedinac ili privatna kompanija može biti predmet međunarodnog ugovora, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Silajdžića.

Međunarodno pravo poznaje isključivo međunarodne ugovore (treaty), koji se mogu zaključivati između dvije ili više država ili između država i međunarodnih organizacija, te ugovore (agreement) koji se zaključuju sa privatnim osobama, nevladinim organizacijama i sličnim subjektima. Međunarodni ugovori se, stoga, ne mogu sklapati sa SPC, jer ta crkva, za razliku od Vatikana, nije suverena država, kao ni međunarodna organizacija, navodi se u saopćenju.

S obzirom na ove činjenice, Silajdžić je u više navrata ponudio da se ugovor sa SPC, u istovjetnom tekstu, zaključi na osnovu Zakona o slobodi vjere koji Predsjedništvu BiH daje eksplicitne dužnosti da zaključuje sporazume s crkvama i vjerskim zajednicama.

Da je ovaj prijedlog prihvaćen, ugovor sa SPC bi stupio na snagu prije više od šest mjeseci, jer ovaj zakon predviđa pojednostavljenu proceduru zaključivanja takvih ugovora. Ovo pitanje nije simboličke prirode, već povlači niz pravnih i političkih poslijedica, navodi se u saopćenju.

Tretiranje SPC kao države ili međunarodne organizacije bi BiH izložilo postupcima pred međunarodnim sudskim tijelima ukoliko bi došlo do nesuglasica oko primjene ugovora, te bi mogao kreirati povlastice za SPC koje su rezervisane isključivo za države i međunarodne organizacije, poput imuniteta, nedodirljivosti objekata, te drugih povlastica.

S obzirom na ove opasnosti, Odluka o ratifikaciji ugovora sa SPC na osnovu pogrešnih i nedopustivih Ustavnih odredbi je destruktivna po vitalni interes Federacije BiH, navodi se u saopćenju.