CIKBiH
0

Odluka o prestanku mandata četvorici izabranih zvaničnika

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na sjednici održanoj 5. februara donijela odluke o prestanku mandata poslanicima u Narodnoj skupštini RS Tomislavu Prpošu i Miladinu Jovičiću te poslanicima u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Vladi Matešiću i Zijadu Hadžiomeroviću.

Ovim izabranim zvaničnicima utvrđen je prestanak mandata na osnovu člana LIO stav (I) tačka 8, Izbornog zakona BiH kojim je propisano da izabranom članu organa vlasti prestaje mandat ako iz razloga utvrđenih zakonom izgubi pravo da bude biran.

Centralna izborna komisija BiH je ranije donijela odluke kojim je utvrđeno kršenje odredbi Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i izricanje sankcija zabrane kandidovanja na bilo koju posredno ili neposredno izabranu dužnost Tomislavu Prpošu, Miladinu Jovičiću, Vladi Matešiću i Zijadu Hadžiomeroviću.

Centralna izborna komisija BiH će zamjenske mandate kvalificiranim kandidatima dodjeliti nakon pravosnažnosti odluka o prestanku mandata, saopćeno je danas iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.