{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Odluka o mom razrješenju bila bi veliki udarac vladavini prava"

S
8.5.2010. u 12:19
0
7
"Odluka o mom razrješenju bila bi veliki udarac vladavini prava"
0
"Odluka o mom razrješenju bila bi veliki udarac vladavini prava"
Krstan Simić
Sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić izjavio je danas Srni da bi eventualna odluka o njegovom razrješenju sa te funkcije bila veliki udarac vladavini prava na prostorima BiH.
Simić je rekao da će sačekati odluku sa današnje sjednice Ustavnog suda na kojoj se razmatra prijedlog o njegovom razrješenju sa funkcije sudije ovog suda i ukoliko ona bude negativna podnijeće ostavku zbog, kako je rekao, generatora ove krize - predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića.

"Bez obzira kakva god odluka da bude, ona neće promijeniti moj stav u odnosu na jednog pojedinca Ustavnog suda. Ukoliko bi odluka bila donesena u moju korist, ona ni tada neće promijeniti moj stav u odnosu na događaje u Ustavnom sudu BiH koji su bez presedana", naglasio je Simić

On je je dodao da nije našao za shodno da prisustvuje današnjoj sjednici Ustavnog suda i da nema nikavih emocija dok čeka odluku.

Ustavni sud BiH nastavio je danas vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj je vođena rasprava povodom tačke dnevnog reda "Razmatranje prijedloga o razrješenju sudije Ustavnog suda BiH Krstana Simića".

"Ta sjednica prekinuta je 25. marta da bi se omogućilo sudiji Simiću da ostvari dalja procesna prava u okviru pravičnog postupka koji mu Ustavni sud BiH garantuje", navedeno je u saopštenju šefa kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH Nedima Ademovića.

Simićevo razrješenje tražio je predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović zbog, kako je ocijenio, njegovog nedoličnog ponašanja i nesavjesnog rada u periodu od decembra prošle do sredine januara ove godine. Time je, navedeno je u prijedlogu, Simić Ustavnom sudu nanio "nesagledivu štetu i narušio dignitet".

Povod za razrješenje je, navodno, Simićevo pismo premijeru Republike Srpske (RS) i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku u kojem on govori o presudi Ustavnog suda u korist banjolučkog biznismena Veselka Malbašića.

Ustavni sud BiH je prošle godine usvojio apelaciju firmi "Trgovina Borac" iz Travnika i "Malbašić" iz Banjaluke, koje su je tom sudu uputile nakon što je "Krajina Borac" dobila sve sudske procese protiv njih. Ova odluka Ustavnog suda BiH je presedan koji je u direktnoj suprotnosti i sa Odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2000. godine.

Tom odlukom zabranjeno je da pojedinci i pravna lica iz jednog entiteta privatizuju preduzeća, poslovne prostore i imovinu koji se nalaze u drugom entitetu. "Svaka odluka, sporazum ili radnja koja je u suprotnosti sa ovom odlukom je ništavna" navodi se u Odluci visokog predstavnika. Svi sudovi su utvrdili da je "Krajina Borac", kao državno preduzeće RS, po sili zakona vlasnik poslovnih prostora postalo 23. jula 1998. godine.

U predmetu "Alijagići" Miodrag Simović je glasao za apelaciju Alijagića sa dva Bošnjaka i dva Hrvata, dok su tri strane sudije glasale protiv, a sudija Krstan Simić je bio isključen iz glasanja zato što je navodno "branio interese Srpske".

Pravobranilaštvo RS uložilo je prijedlog za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH, koji je potvrdio dio presude Okružnog suda iz Trebinja koji se odnosi na naknadu materijalne štete braći Salihu i Muameru Alijagić od 6.033.000 KM. Njima je već sa kamatama isplaćeno 1.800.000 KM, čime su izvršene prethodna presuda Okružnog suda Trebinje i revizija Vrhovnog suda RS. I pored toga, oni su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Premijer Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da se sudije Ustavnog suda BiH ponašaju kao "slobodni strijelci" i u ovom sudu postoji značajan stepen korupcije, što bi nadležni organi u BiH trebalo da ispitaju. "Kako sudija Miodrag Simović misli da Vlada RS treba da plati deset miliona maraka, a da ja kao predsjednik te Vlade ne smijem o tome da budem informisan. Ne razumijem način na koji to radi Simović, zbog čega ću tražiti da se pokrene istraga", naglasio je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: