{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka o gradnji novih elektrana na dnevnom redu Parlamenta FBiH

F
29.1.2008. u 18:14
0
0
Odluka o gradnji novih elektrana na dnevnom redu Parlamenta FBiH
0
Odluka o gradnji novih elektrana na dnevnom redu Parlamenta FBiH
U sutrašnjem nastavku devete redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu na dnevnom redu će biti prijedlog odluke Vlade FBiH o izboru stranih strateških partnera za pripremu gradnje, gradnju i korištenje novih hidroelektrana i termoelektrana u FBiH.
Parlamentarnu raspravu o ovoj problematici traže i rudarski sindikati.

Oko 150 rudara iz Federacije jutros se okupilo ispred zgrade Parlamenta, a povod je bila jučerašnja najava federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće da će od federalnog premijera Nedžada Brankovića tražiti da prijedlog najavljene Vladine odluke o izboru strateškog partnera danas povuče iz najavljenog dnevnog reda u Parlamentu. Pritom je ministar obrazložio da to od premijera traži jer mjere kojima Vlada FBiH namjerava konsolidirati stanje u elektroenergetskom sektoru i riješiti probleme rudnika prati teška i prljava medijska kampanja.

Vladine mjere podržavaju rudari. Oni su se ispred zgrade Parlamenta razišli u poslijepodnevnim satima tek nakon što su im se obratili predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić, premijer Branković i ministar Hećo. Prema Hećinoj izjavi, rudarima je obećano da će Vlada FBiH na svojoj sutrašnjoj sjednici razmatrati zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika. Obećano je također da će najavljena Vladina odluka o izboru strateških partnera za gradnju novih elektrana ostati u najavljenom dnevnom redu Predstavničkog doma.

Prije nego što je kasno poslijepodne otvorena deveta redovna sjednica Predstavničkog doma i za sutrašnji nastavak dogovoren njen dnevni red, okončana je cjelodnevna i posebna vanredna sjednica.

Njeno održavanje inicirali su poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović".

Dogovoreno je da se poslanici također sutra izjasne o mjerama za ozdravljenje privatizacijskog procesa u FBiH koje su predložili posanici ovih dviju stranaka.

Uime inicijatora vanredne sjednice, poslanik SDP-a BiH Nermin Nikšić, kazao je da je privatizacija u Federaciji dosad provedena loše i sporo, pa je kao takva uzrokovala mnoštvo ekonomskih i socijalnih problema umjesto da doprinese njihovom ublažavanju. Najveći gubitnik je radnik, kazao je Nikšić.

Jedna od predloženih mjera o kojima će se sutra izjasniti parlamentarci je donošenje federalnog zakona o reviziji privatizacijskog procesa.

Nikšić je predložio i donošenje zakonske regulative o oduzimanju nelegalo stečene imovine te mjeru da Vlada Federacije posebnim zakonom u narednim etapama privatizacije, kako kod jednog broja komercijalnih, tako i kod javnih kompanija iz nadležnosti Federacije, osigura besplatno za svakog punoljetnog građanina prijenos dijela dionica do visine od 10 posto dioničke glavnice.

Elektroenergetski sektor i rudnike ne treba privatizirati, dok privatizaciju telekomunikacionog sektora treba provesti fazno, a u prvoj fazi prodati maksimalno do 30 posto kapitala, s tim što u fiksnoj telefoniji iz privatizacije treba isključiti infrastrukturne kapacitete, predložio je Nikšić uime inicijatora vanredne sjednice.

Privatizacione investicijske fondove treba posebnim zakonom iz tranzicijske forme definirati kao investicione, a oni treba da daju impuls razvoju preduzeća, kazao je Nikšić.

Također, posebnim zakonom, predlaže Nikšić, treba predvidjeti stečaj za komercijalna preduzeća iz nadežnosti Federacije koja ne budu privatizirana u naredne tri godine.

Zbog transparentnosti procesa vlasničke transformacije javnih kompanija iz nadležnosti Federacije, Vlada treba da predloži Parlamentu posebne zakone za svaku kompaniju na osnovu usvojene sektorske strategije i politike, predložio je također Nikšić uime inicijatora vanredne sjednice u Parlamentu, posvećene isključivo rezultatima i problemima u procesu privatizacije u FBiH u periodu od 1998. do 2007. godine.

Nakon ovog njegovog istupa, premijer Branković izjavio je da predložene mjere u 90 posto slučajeva odražavaju i razmišljanja u federalnoj Vladi.

Sjednica Predstavničkog doma bit će nastavljena sutra u 10 sati u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: