|

Odluka ministarstva: Učenici u KS od sada na ekskurziju mogu samo na teritoriju BiH

Odluka ministarstva: Učenici u KS od sada na ekskurziju mogu samo na teritoriju BiH
0
Piše: S. H.
23.1.2016. u 13:09
106
komentara
0

dijeljenja
Odluka ministarstva: Učenici u KS od sada na ekskurziju mogu samo na teritoriju BiH Foto: Ilustracija/Klix.ba
Izmjenom Pravilnika o realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, škole u prirodi i drugih metoda odgojno-obrazovnog rada, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) donijelo je nekoliko bitnih odluka, a najinteresantnija od njih je da će učenici osnovnih škola u KS od sada na ekskurziju moći putovati samo na teritoriju BiH.
Da bi se spriječile brojne malverzacije kada je riječ o organizaciji školskih ekskurzija, ali i izleta, te škola u prirodi, Ministarstvo obrazovanja KS izmijenilo je Pravilnik o realizaciji tih aktivnosti.

Tako će na osnovu novog Pravilnika učenici osnovnih škola u KS na ekskurziju moći putovati samo na teritoriju BiH. Jedan od ciljeva jeste razvijati patriotizam kod učenika, povećati sigurnost te spriječiti malverzacije koje su postojale u tom segmentu.

"Ta odluka nadležnog ministarstva je definitivno pozitivna, jer će se na taj način postići pravi smisao i svrha ekskurzije, gdje je cilj da djeca prije svega upoznaju vlastitu domovinu, ali na taj način spriječit ćemo i korupciju, koja je bila prisutna prilikom oragnizacije takvih putovanja", kazao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

Važna stavka u novom Pravilniku je i ta što će roditelji novac za ekskurzije od sada uplaćivati direktno na račun agencije, bez ikakvog posredovanja.

Pravilnikom je regulisano i to da će se škole u prirodi moći organizirati samo na području Kantona Sarajevo, u odnosu na dosadašnju praksu koja je podrazumijevala teritorij čitave BiH.
Prijavi grešku


Komentari (106)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...