HDZ BiH
0

Odluka Inzka o izboru gradonačelnika je nekorektna

FENA
Današnja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o izboru gradonačelnika Grada Mostara u najmanju ruku je nekorektna, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota.

"Upravo na ovaj način kako je predviđeno da se izabere gradonačelnik, na takav način je Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH do sada sedamnaest puta izabran, znači u trećem krugu prostom većinom i očito se sada želi da netko drugi bude izabran za gradonačelnika.

Prije svega, ta odluka je u najmanju ruku licemjerna kada se zna da nije doneseno rješenje da idući izborni ciklus u Gradu Mostaru bude obavljen kao u svim drugim sredinama u BiH, odnosno po Izbornom zakonu", kazao je Relota.

Dodao je kako HDZ BiH smatra da je Inzkova odluka o produžavanju mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u odjelima za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu BiH polovična.

"Stav naše stranke je bio da strani suci ostanu u odjelu za ratne zločine u drugom stupnju, odnosno u žalbenom postupku.

HDZ BiH je uvijek bio i bit će protiv polovičnih rješenja koja ne doprinose rješavanju krize u BiH, nego je dodatno produbljuju", kazao je Relota.

Inače, visoki predstavnik u BiH danas je donio odluku za Mostar, odnosno, izmjene i dopune Statuta Grada Mostara, po kojoj će gradonačelnik biti izabran jednostavnom većinom u trećem krugu glasanja - natpolovičnom većinom.